Verse Munt

 Er zijn meerdere mythen en verhalen over het ontstaan van de munt. Uiteindelijk gaat het om de saga van de onderwereldse god Hades en het bedriegen van zijn vrouw godin Persephone met de mooie dochter van de onderwereldse revier god Kokytos, de beeldmooie nimf Minthe. De Latijnse naam van munt is Mentha. Naar dat de vrouw erachter kwam, dat Hades haar bedrieg, was zij zo woedend en heel jaloers, dat zij Minthe in een kruipende onkruid omvormde, daarmee zij van iedereen met de voeten vertrapt zoude worden. Hades kon dat niet helemaal toelaten, zo zorgde hij ervoor, dat Minthe, met elke voet trap een adembenemend balsamische en aromatische geur aannam, welke alle mensen en goden zoude verleiden.

Ook was munt voor al voor duizenden van jaren bij de Egyptenaren bekend. Het kruid werd in het graf der faraos, in de piramiden, meegegeven als beschermend  kruid voor de reis in de andere wereld.

Grieken en Romanen gooiden het  kruid tijdens feestjes op de vloer, daarmee de geur de eetlust van de gasten te verhogen. Ook werden tijdens de borrel feestjes kransen van munt gemaakt, die men op de hoofd droeg, om een “kater” te voorkomen. Dat onnodige plukken gold als misdaad en bracht ongeluk.

In het Orient diende de munt onder de heersers als bijlaag in een schriftrol als teken van vriendschap en liefde.

Munt is al eeuwen lang bekend voor zijn genezende werking. De oude Egyptenaren waren al erachter gekomen, dat deze laag groeiende plant een geneeskruid was. Uit munt word bijvoorbeeld menthol gemaakt, waarmee slangen verdrijven worden. Voor de gelovigen onder ons: Ook in de bijbel word munt  genoemd. ( Mattheus 23 / 23 : “ Wee jullie, schriftgeleerden en farizeeën, huichelaars, jullie geven tienden van munt, dille en komijn, maar veronachtzamen wat in de wet zwaarder weegt…..

De verschillende muntsoorten zijn erg verschillend, maar er zijn ook veel overeenkomsten. Zo woekeren heel veel van hen door een tuin, als ze eenmaal geplant zijn. De meesten houden bovendien van de volle zon. In de halfschaduw op vochtige grond gedijt de plant overigens ook erg goed. Naast munt in de tuin is er ook watermunt. Die staat het liefst op een vochtige plek en doet het dus goed als oeverbeplanting bij tuinvijvers. De meeste bloemen van de muntsoorten zijn klein en hebben een klokvormige of buisvormige kelk. De meeste muntsoorten worden tussen de 40 en 60 centimeter hoog.

Munt verbouwen is eenvoudig. De plant heeft alleen regelmatig wat water nodig en wat zon. De muntplant kan in het voor- en in het najaar worden geplant. Hij zorgt verder voor het afhouden van schadelijke insecten en trekt de goede soorten aan die moeten zorgen voor de bevruchting van andere planten. Munt groeit echter vaak zo hard dat een hele tuin overwoekerd raakt. Hij is verder lastig in te tomen. De plant verspreidt zich namelijk door uitlopers die onder de grond groeien. Pas als ze boven zijn heeft zich al een heel stelsel door de tuin gevormd. De beste manier om munt in toom te houden is om hem in een bak te plaatsen zonder bodem. De plant staat dan wel in de volle grond, maar verspreidt zich niet zo snel als anders.

Munt….

– word in de keuken als kruid, bij cocktail liefhebbers als decoratie en smaakgever gebruikt. Maar vooral is munt all eeuwigheden bekend voor zijn geneeskracht. 

– is goed tegen misselijkheid en hoofdpijn. Zodra je munt ruikt, gaat de misselijkheid over. Als je mint over je voorhoofd en neus grift, zul je zien, dat de hoofdpijn verdwijnt. In veel misselijkheid preparaten is menthol verwerkt, want menthol geeft de maag rust. In etherische olies is uiteraard ook vaak munt verwerkt. Denk aan een opgiet in de sauna of als bad olie. De geur van munt werkt ontspannend.

– bevordert de spijsvertering. Het bevordert ook de werking van de speekselklier. Op deze manier worden enzymen geactiveerd, die de spijsvertering bevorderen. Op deze manier worden de verschijnselen van volle maag verzacht. Munt heeft een antibacteriële werking, waroom ook veel natuurlijke mondwaters en tandpasta met munt zijn verwerkt.

– kan gebruikt worden door vrouwen als ze last hebben van ongewenste en overtollige haargroei op het gezicht of lichaam. Munt kan het hormoonsysteem in balans brengen en verlaagt de hoeveelheid testosteron (mannelijk hormoon) dat zorgt voor de ongewenste beharing.

– kan de symptomen van een verkoudheid verzachten door de luchtwegen open te zetten, bacteriën te doden en slijmoplossend de werken. Ook zal keelpijn verzacht worden. Bij een verkoudheid is het dus een goed idee, om een tas muntthee te drinken of een stoombadje voor het gezicht te nemen met stomend water met enkele blaadjes munt erin.

– zou kunnen helpen bij stress, omdat het helpt om de neurotransmitter serotonine af te geven aan de hersenen. Deze heeft een invloed op het humeur, de emoties, het geheugen en de slaap. Een kopje muntthee kan helpen om te ontspannen.

Dankzij de aanwezigheid van kalium is munt ook goed voor het hart. Het helpt om het hartritme te reguleren, de bloeddruk te verlagen en de bloeddoorstroming te verbeteren. Hierdoor neemt de kans op hart- en vaatziekten af.

Bij sporters is munt ook bekend als spierverzachter. Vaak worden spieren voor of naar het sporten met crèmes ingesmeerd, om de spier tegen te houden van krampen. 

In arabische landen net als in Marokko is Muntthee het drankje. Zijn noemen het de “berber whisky “. Het mag paradox klinken, maar munt zou het middel tegen hitte zijn. Hoe warmer de temperatuur buiten is, desto koelend zou een glas warm muntthee werken. De woestijn volken net als Tuareg ( ook berber landen ) zweren op de koelende kracht van muntthee. Over de dag verdeelt en in kleine porties gedronken, koelt de muntthee de lichaam en weidet de bloedvaten, zodat de hitte beter te dragen is.

Munt wordt over het algemeen goed verdragen, maar het kan bij sommige mensen wel allergische reacties uitlokken, zoals moeilijk ademen, een gezwollen tong en gezwollen lippen. Patienten met galstenen zouden ook beter geen munt gebruiken, want door de extra productie van gal kunnen er nog meer galstenen ontstaan. De etherische olie mag nooit ingenomen worden en pillen met muntextract of dergelijks moeten beperkt ingenomen worden. 

Schreibe einen Kommentar