Vitamine B

Vitamine B is nog een keer onderdeeld in Vitamine en Enzyme, dus is ook vaak de sprake van B-Complexen. De B-Vitamines zijn water oplosbaar.

Wat zijn De Vitamine b-complexen? waar zijn zij voor en waar zit het in?

B1: is eigenlijk een enzym genoemd thiamine en speelt een rol bij de verbranding van koolhydraten. Komt voor in graanproducten.

B2: ook een co-enzym genoemd riboflavine, is betrokken bij de celstofwisseling. Komt voor in groenten, fruit en graanproducten en noten.

B3: ook genoemd niacine, nicotinezuur, nicotinamide; belangrijk voor cellen en zenuwherstel. Komt voor in noten, zaden en graanproducten.

B5: ook genoemd pantotheenzuur en is met onder belangrijk voor de  afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetten. Komt voor in aardappelen, groente en fruit.

B6 : genoemd pyridoxine en speelt een rol bij weerstand, spijsvertering, vorming van rode bloedcellen en werking van de zenuwstelsel. Komt voor in graanproducten, aardappelen en peulvruchten.

B8: genoemd biotine en is belangrijk voor de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en vetzuren, en ook goed voor huid en haaren. Komt voor in sojaproducten, pinda’s en noten.

B11: genoemd foliumzuur en is belangrijk zenuwstelsel, immuunsysteem, en rode cellen. Komt voor in groene groente, fruit en volkoren producten.

B12: genoemd cobalamine  en voorkomt bloedarmoede en is belangrijk voor een goed weerstand. Verder spelt B12 ook een rol bij de energievoorziening. Komt helaas maar voor in voedingsmiddelen die een dierlijke afkomst hebben, zoals vlees en zuivel. Dus is een supplement bij vegan voeding raadzaam.

Bron: hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *