Vitamine D

Vitamine D (Calciferole)  (vetoplosbaar)

Vitamine D is een prohormoon, een lipide , dus een in vet oplosbaar Vitamine. Endogen wordt het in de huid onder de invloed van zonlicht (UV-B Straling) gevormd. Er zijn 2 voormen van Vitamine D.

 • Vitamine D2 (Ergocalciferol) is afkomstig van planten en de synthese ontstaat door de invloed van ultraviolette bestraling (UV-B)
 • Vitamine D3 (Cholecalciferol) is van dierlijke afkomst en ontstaat ook door de invloed van UV-B bestraling

De allerbelangrijkst Bron van Vitamine D is zonlicht op de huid !!!

 • belangrijkste rol in instandhouden van calcium und fosfor homeostase in bloed ( homeostase, ook wel zelfregulatie genoemd, is het in evenwicht van alle functies in het lichaam en het vermogen van het lichaam dit evenwicht te behouden. Het gaat dan om onder andere de temperatuur, bloeddruk en ademhaling.)
 • stimuleert het immuunsysteem
 • houdt evenwicht van glucose in bloed
 • draagt bij aan een gezonde bloeddruk
 • handhaven van de calciumbalans in het lichaam
 • speelt een rol bij de bot stofwisseling, botgroei en de botdichtheid
 • van belang voor functioneren van het centraal zenuwstel
 • regulatie functie voor behoefde aan calcium

—————>>> is de calcium spiegel te laag, geeft de bijschildklier dat parathormoon af, zodat Vitamine D biologisch actief gemaakt wordt

—————>>> zorgt voor de absorptie van calcium uit voeding, zodat calcium uit de botweefsel gemobiliseerd en de calcium uit de nieren geresorbeerd.

Vitamine D heeft preventief effect op het ontstaan van kanker door regulering van celdifferentiatie (celdeling) en het remmen van celproliferatie (celgroei)

Behoefte per dag: Vrouw en Man: 10 microgram = 400 IE of UE

                                vanaf 65 jaren:  20 microgram = 800 IE of UE

                                ( voor zwangere en baby’s is het anders )

maximaal (UL):  100 microgram per dag = 4000 IE of UE

                            ( voor baby’s en kinderen anders )

(EFSA): Vrouw en Man: 20 microgram per dag = 800 IE of UE

             ook vanaf 65 jaar

Bronnen: UV-B Stralen van de zon op de huid, vette vis, vlees, melk, halvarine, margarine, bak & braadproducten, waar vitamine D is toegevoegd, sommige paddestoelen, die met ultraviolet licht zijn bewerkt ( in Amerika, Australië en Canada al lang verkocht,  in Nederland sinds 2018 op de markt )

Het Belang Van Vitamine D, 45% OFF | ghrcem-cbs.raisoni.net

Te kort aan Vitamine D: bij kinderen kan de ziekte rachitis ( ook Engelse ziekte genoemd ) ontstaan. Dit is een afwijking van de skelet en de botten. Door te kort aan Vitamine D wordt de calcium en fosfaat (fosfor) synthese verstoord. Hierdoor ontstaat een onvoldoende mineralisatie van botten of een overmatige demineralisatie van botten, want botmineraal bestaat uit calcium en fosfaat. Ook kan de tand en kaak ontwikkeling verstoord zijn. Bij volwassenen kan een skelet ontkalking, Osteomalacie, Osteoporose en stoornis van botstevigheid ontstaan. Hierdoor is de risico voor botbreuken heel groot. Afhankelijk van de botten is ons spierkracht. Als onze botten te zwak zijn, is de kans ook groot, dat de lichaam spierkracht verliest.

Te veel aan Vitamine D: op lange termijn kan een overdosering met suppletie een verhoogd Calcium plasmaconcentratie in de bloed veroorzaken. Hierdoor kan Calcium aan vaten van hart, longen en nieren blijven plakken. In het begin zijn symptomen als dorst, misselijkheid, overgeven, en spierzwakte herkenbaar, op late stadium kunnen er nierstenen tot nierinsufficiëntie ontstaan.

Omdat Vitamine D een essentieel vitamine is, is het de adviseren, de Status regelmatig te laten bepalen !!!

Voor een gezonde bot stofwisseling is een toevoer van Vitamine D, Calcium en Vitamine K nodig !!!

In de periode van April tot Oktober minimaal 15 min in de buitenlucht wandelen !!!

One thought on “Vitamine D

 1. Hallo Sandra,

  Dat is leuk, om te horen, dat jij je hierdoor fitter voelt. Dat verschilt natuurlijk van persoon naar persoon. Dus ik zeg altijd, doe dat, wat voor jou werkt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *