Bulgur-balletjes Turkse Style – Sivas Mirik Köftesi – Fellah Köfte

Toen ik dit jaar in Turkiye op vakantie was, was ik bij familie uitgenodigd. Super lief van hen, omdat zij speciaal voor mij alles op tafel vegan hadden geserveerd 🙂 Het was Turkse Mezze en heel veel uit de Turkse keuken is al vegan. Er was een gerecht, dat ik qua smaak kende, maar niet wist hoe de naam was. De gastgevers zijden, dat het Fellah Köfte was en ik dit toch kende…. Ja, de smaak kwam mij echt bekend voor, maar de naam zij mij echt niks. Toen zijden hun: Dit moet je uit je kindsheid nog kennen Nora, dit is de oorspronkelijk “Mirik Köfte” uit Sivas. ( Dat is de stat, waar mijn oorsprong uit Turkije is en mijn moeder maakte deze gerecht af en toe. Maar over de jaren was ik deze helemaaaaaaaal vergeten.) Nou weet ik echt niet, hoezo ik deze nooit heb eerder gekookt, waarschijnlijk omdat dit gerecht iets meer tijd nodig heeft, om de balletjes te draaien. Hoe dan ook, ik ga deze zeker vaker maken, omdat dit een heel voedzaam gerecht is 😉 Hier komt die dan…..  En ook is deze gerecht NIET glutenvrij, dat was ook mee een redenen, waarom ik deze gerecht niet at.

Ingrediënten

ca. 2 Porties of 4

 • 150 g Bulgur Fijn ( Uit de Turkse Toko )
 • 40 g Maismeel
 • 1 TL Zout ( 4 g )
 • 1 TL Zwarte Pepper ( 4 g )
 • 1 TL Komijn gemalen ( 2 g )
 • 1 TLTurkse Pulbiber of Cayenne Pepper ( 3 g )
 • voor de Saus:
 • 200 g Soja Yoghurt zonder Suikers
 • 2 tenen Knoflook ( 10 g )
 • 10 ml Olijfolie
 • iets Turkse Pulbiber  of Cayennepepper
 • voor deko iets fijngehakt platte Peterselie

Bereiding:

Doe de bulgur in een kom, giet kokend heet water, tot die helemaal bedekt is met water en dek af met een board. Laat de bulgur gedurende half uur goed wellen.

Vermeng in een ander kom de maismeel en de kruiden.

Voeg nu de bulgur erbij en meng alles tot een glad deeg. Doe in een andere grote board iets mais meel. Draai uit de deeg Macadamia Noot grote balletjes ( ca. 1,5 cm doorsnee ) en doe deze in de board met mais meel, daarmee deze niet aan elkaar plakken.

Als alle balletjes zijn gedraaid kan je nu in een grote pan water aan het koken brengen. Als je water kookt, kan jij de balletjes portie bij portie koken. De balletjes zijn gaar, als ze op de bovenkant van de kokend water drijven. Hal ze met een schuimlepel uit de water en doe ze op een serveer board.

Bereid nu de yoghurt saus. Hak de knoflook fijn den mix deze met de yoghurt in een kommetje.

Giet deze nu over de balletjes, die al op de serveer board zijn. Verwarm nu in een klein pannetje de olijfolie en voeg de Turkse Pulbiber en laat even kort mee warm worden. Giet ook nu de de olijfolie over de yoghurt en decoreer alles met de fijngehakt peterselie.

Serveer of als hoofdmaaltijd, of als bijgerecht of als Mezze/Antipasti/Platter/Borrelplank.

EET SMAKKELIJK !!!

Voedingswaarde voor de hele recept: 878 C, 155.1 KH, 31.6 E, 18.9 g Vet, 33 g Vezels 

Voedigswaarde voor 1 portie van 4 : 220 C, 38.8 g KH, 8 g E, 4.7 g Vet, 8.3 g Vezels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *