Mandarijnen

 De afkomst van mandarijnen is India, en stammen waarschijnlijk af van wilde sinaasappel, die ca. voor 3000 jaren geleden in noordoost India groeiden. Uit India kwamen de mandarijnen in China, Noord Afrika, Australië terecht. Voor het eerst kwamen ze in de 19e eeuw in Engeland  terecht en hierdoor verspreidde ze in heel Europa. In 1805 kwamen de eersten mandarijnen met Sir Abraham Hume uit Kanton/China naar Engeland en werden nogal Kantoonse Sinaasappel genoemd.

De perfecte winter vrucht 🙂 🙂 🙂 natuurlijk kan men ook het hele jaar door mandarijnen kopen, maar laten wij de vruchten naar de seizoenen koesteren. Want elke vrucht heeft zijn voordelen. En de natuur geeft ons niet voor niks op de juiste tijd de juiste vrucht/groente. Omdat wij in de wintermaanden ( koude maanden ) sneller bevatbaar zijn voor verkoudheid, komen in de natuur meer vruchten met vitamine C voor. 

Er zijn verschillende soorten mandarijnen. De clementinen, een kruising van sinaasappel en bittersinaasappel (pomerans) is. Dan is er nog de tangerine, en de minneola. Deze is een kruising van mandarijn en de grapefruit. Maar alles bij elkaar heeft de mandarijn 13 soorten:

Cleopatra

Common

Dancy

Fairchild

Honey

Kinnows

Murcott

King of Siam

Ponkan

Royal

Satsuma Wase

Satsuma Owari

Temple

Clementinen zijn het meest verkochte mandarijntje in Nederland.

Er zitten verschillende Vitaminen zoals Vitamine A en C. Daarnaast zitten er mineralen net als Kalium, Koper, Magnesium en Calcium in. 

Vitamine C helpt het synthetiseren van het collageen, een eiwit dat je lichaam nodig heeft om je botten en huid sterk te houden. Bovendien draagt de vitamine bij aan gezonde tanden en bevordert het de wondgenezing. Daarnaast fungeert het als een antioxidant die onder andere kanker kan voorkomen. 

De vitamine C heeft ook goede voordelen voor de huid. Zowel intern als extern gebruik. Het regelmatig innemen van mandarijnen sap zorgt ervoor dat de huid glanst en verbetert de huidskleur.

De antioxidanten beschermen de huid tegen agressieve UVA-stralen en helpen de huid om de schade veroorzaakt door vrije radicalen te weerstaan. Het vermindert daarom ook de tekenen van ouderdom, zoals rimpels. Ook zijn de antioxidanten in de mandarijn goed voor het haar. Ze vechten tegen vervuiling en beschermen je haar.

Mandarijnen produceren synephrine, wat de productie van cholesterol remt. De antioxidanten in de mandarijn helpen, om ongezonde cholesterol te verlagen en goede cholesterol te verhogen. Mandarijnen vechten bovendien tegen vrije radicalen, die zuurstof afleveren aan het cholesterol, wat ervoor zorgt dat het niet tegen de bloedvaten aanplakt.

Vrije radicalen oxideren cholesterol. Dit geoxideerde cholesterol kan zich aan de wanden van bloedvaten hechten. Alleen geoxideerde cholesterol kan zich hechten in de bloedvaten. Dat kan leiden tot hoge bloeddruk. Hierdoor neemt ook de kans op een hartinfarct toe. De antioxidanten in de mandarijn voorkomen dat cholesterol kan oxideren. Mandarijnen zijn een zeer lekker preventief middel om een hartinfarct te voorkomen, samen met de andere citrusvruchten zoals de sinaasappel, citroen en grapefruit.

Op de bloeddruk hebben mandarijnen ook een positief effect. Het kalium in de mandarijn verlaagd de bloeddruk. Het vloeit op een goede manier door de aderen en dit heeft als effect, dat de bloeddruk juist en stabiel blijft. ( Alleen voorzichtigheid is geboden, als men al medicatie inneemt net als Betablokkers of bloeddruk remmers )

Een belangrijk fytonutriënt ( Fytonutriënten zijn bioactieve inhoudsstoffen van eetbare planten ) is Hesperidine. Hesperidine maakt vrije radicalen onschadelijk, die voor allerlei ziektes veroorzaken. Daarnaast is van andere onderzoeken bekend, dat hesperidine preventief werkt tegen de vorming van kankercellen in het menselijk lichaam.

Het Magnesium in de manderijn is uiteraard goed voor het functioneren van ons hersenen. De werking van de hersenen worden stimuleert. Ook heeft magnesium allerlei andere voordelen voor ons lichaam zoals spieren, botten, hartslag.

Voedingswaardetabel van mandarijnen per 100 gram:

Per 100 g Mandarijn ADH*
kcal 45 2,25%
Kj 193 2,30%
Water (g) 88 4,40%
Eiwit (g) 0,7 1,25%
Koolhydraten (g) 9,8 3,77%
Suiker (g) 8,2
Vet (g) 0,1 0,14%
Vezels (g) 0,9 2,57%
A (mg) 0,02 2,22%
B1 (mg) 0,07 6,36%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,3 1,88%
B6 (mg) 0,076 5,07%
B11 / Foliumzuur  (ug) 22,6 7,53%
C (mg) 40 53,33%
E (mg) 0,3 3,00%
Vitamine K (ug) 0,1 0,08%
Natrium (mg) 1 0,10%
Kalium (mg) 145 4,14%
Calcium (mg) 25 2,50%
Fosfor (mg) 19 2,38%
IJzer (mg) 0,1 1,25%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,03 3,33%
Zink (mg) 0,08 0,53%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF

  • Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Hoe eet je een mandarijn??? Het liefst geschild   en rauw en vers. Ook zijn  mandarijnen het hele jaar door te kopen, maar in de wintermaanden zijn ze het lekkerst en je portemonnaie is ook happy over de prijzen In blikjes zijn ze te zoet, deze is dan een goed alternatief voor zoete gerechten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *