KOOL

Winter is de beste tijd, om kool te eten. Omdat de meeste koolsoorten heel veel vitaminen en mineralen bevatten, is juist dit, wat onze lichamen in de winter nodig hebben, om ziektes te voorkomen. Natuurlijk kan je in de schappen het hele jaar verschillende koolsoorten kopen, maar oorspronkelijk wordt de kool in de koude maanden geteeld. 

Wetenschappers weten nog steeds niet zeker welke soort kool uiteindelijk in cultuur is genomen. Wel is bekend dat de kweek van de eerste koolplanten door mensen al zo’n 4800 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Vermoed wordt dat de ‘oerkool’ waaruit de talrijke kweekvariëteiten zijn gekweekt, afkomstig is van de Middellandse Zeekust. Mogelijk speelde Turkije een belangrijke rol bij de domesticatie van kool. Daartegenover staat de opvatting dat de Kelten op de Britse eilanden voor het eerst kool in cultuur brachten. Bij deze laatste hypothese zou zeekool de ‘oerkool’ zijn en al zo’n 5200 jaar geleden voor het eerst in cultuur zijn gebracht.

De algemene opvatting is dat de kool van oorsprong een plant van zilte kustgebieden is. De plant moet bestand zijn geweest tegen hoge concentraties zout en harde wind. Bovendien is het aannemelijk dat de plant op zeer slechte gronden heeft gegroeid. De leerachtige bladeren beschermden de plant tegen steenslag en felle zandstormen.

Door het kweken zijn er heel veel verschillende vormen ontstaan: 

bimi 

bloemkool

boerenkool 

boerenkoolspruitjes

 broccoli 

kailan ( Chinese broccoli ) 

koolrabi 

mergkool 

 palmkool ( zwarte kool / Cavolo Nero )

 romanesco  

sierkool ( niet te eten, maar als sierplant )

sluitkool ( omdat de bladen dicht opeen sluiten ) 

    • rodekool 
    • savooiekool 
    • spitskool
    • wittekool 

spruitkool ( ook gewoon spruiten genoemd )

wilde kool

Alle koolsoorten worden als Superfood gezien. Er is echter geen definitie voor Superfood. producten, die meer dan twaalf positieve eigenschappen hebben voor de gezondheid, worden dan Superfood genoemd. Eigenschappen, die bijvoorbeeld goed zijn voor je immuunsysteem , het zuiveren van het lichaam of de kans verlagen op kanker…. en zo voort….

Iedere koolsoort is net weer even anders, maar er is wel een eigenschap, die bijna bij elke koolsoort voorkomt. Zo bevatten bijna alle koolsoorten kalium en ijzer, fosfor en magnesium. Ook komt Vitamine C in veel koolsoorten, maar broccoli bevat de hoogste gehalte aan vitamine C. 

Kool kun je wokken, koken en rauw eten. Kool is natuurlijk een geliefd ingrediënt in de Hollandse stamppot, maar kan ook gestoofd en gewold worden. Bijna alle koolsoorten kun je zelfs rauw eten. 

Kool kook je al snel te lang en het verschilt per soort hoeveel minuten je het maximaal moet koken. De kooktijd op een rij volgens het Voedingscentrum:

  • Broccoliroosjes: 3 minuten
  • Bloemkoolroosjes: 5 minuten
  • Zuurkool: 5 minuten
  • Paksoi: 7 minuten
  • Chinese kool: 8 minuten
  • Spruitjes, boerenkool, savooiekool: 10 minuten
  • Witte kool, spitskool: 12 minuten
  • Rode kool: 17 minuten

Een klein life hack van mij: kool eten vormt gas in de darmen.  

Bepaalde voedingsmiddelen zoals peulvruchten, uien, kool, fruit en light-producten worden niet volledig verteerd. Ze komen in de dikke darm terecht, waar het door de darmflora wordt vergist. Hierbij komt extra gas vrij. 

Dus ik doe altijd in mijn kool gerecht, of gewokt , of soep, of wat dan ook, een tee lepel venkel zaad erbij. 

Venkel werkt goed tegen flatulentie. Dat wisten ook de oude Romeinen al. Er is een Latijnse spreuk ‘semen foeniculi pellit spiracula culi” Dat betekent letterlijk vertaalt: ’Venkelzaden doen het aarsgat blazen’. Over het algemeen is het zo dat venkel de ingewanden tot rust brengt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *