Chocolade Donuts met Aquafaba

Aqua…. wat?????  Ja, dat dacht ik ook, als ik de eerste keer dat woord hoorde. Aquafaba is de kook vocht van kikkererwten oftewel van peulvruchten ( net als bonen, linzen….)  Als jij meer erover wil lezen, dan google het, en je weet niet, wat je ziet 🙂 🙂 🙂 , hoe bekend toch wel Aquafaba is de Vegan wereld 😉 😉  en er zijn megaaaaa veel recepten; ook kan jij meer over de voedingswaarden hier lezen.

Ik durfte nog nooit !!! ermee te experimenteren, tot ik ooit zelf mocht proeven, hoe heerlijk een dessert zijn kan met kikkerewtenvocht 😉  Nog niet lang geleden waren mijn Mr. Big Love en ik op ons trouwlocatie, KASTEEL DAELENBROECK, om onze 2 jarig huwelijks jubileum te vieren en ik wordt hier door de kook met allen kunsten van de vegan keuken verwent. Ik kreeg een lekkernij naar de ander, maar het meest was ik onder de indruk van mijn choco brownie met dit geheim ingrediënt AQUAFABA 🙂

Nou, nu dat ik wist, dat men überhaupt niks van de kikkererwten smaakt, wilde ik ook een heerlijk recept gaan creëren 😉 Ik naam een donut recept van vroeger, waar ik nog met eieren bakte en nog niet veganist was…. en hier is het resultaat, wat ik graag met jullie wil delen 🙂

INGREDIËNTEN

18 donuts:

 • 300 g Universal glutenvrij Bakmix-Meel
 • 80 g Raw Cacao Powder ( of gewoon bak cacao )
 • 180 g Erythritol ( of andere Zoetmiddel )
 • 8 g Wijnsteen Bakpoeder ( of gewone Bakpoeder )
 • snufje Zout
 • 225 g Soja Yoghurt unsweeted ( of ander plantaardig Yoghurt )
 • 180 g Soja Melk unsweeted ( of ander plantaardig Melk )
 • 40 ml gesmolten Kokosolie ( of ander plantaardig Boter )
 • 2 g Vanille Extract
 • 180 ml AQUAFABA ( Kikkererwtenvocht)

voor de glasuur:

 • 35 ml Soja Melk ( of ander plantaardig Melk )
 • 10 ml gesmolten Kokosolie ( of ander plantaardig Boter )
 • 180 g Vegan Chokolade 80 %
 • ( als je de donuts nog wil decoreren, kan jij dat naar je eigen smaak doen, ik heb het met pistaznoten, walnoten, pekan noten, kokosrasp en goji bessen garneert )

 

BEREIDING

Verwarm de bakoven op 180 graden ( hetelucht ). Giet de vocht van een blik kikkererwten in een vetvrij kom af en vang het op. Je kan de kikkererwten later in een ander recept gebruiken. Ik had zelf gisteren kikkererwten gekookt en de kookvocht vastgehouden. Klop de kookvocht of de blikvocht met een mixer, tot jij een witte schuim mengsel ontstaat en zet deze op zij.

Meng in een kom de meel, de cacao, de Erythritol suiker, de bakpoeder en de snufje zout goed door elkaar.

Vermeng in een ander kom de soja yoghurt, de soja melk, de gesmolten kokosolie en de vanille extract.

Vermeng nu de natte ingrediënten met de droge ingrediënten en meng alles goed door elkaar.

Voeg nu de schuimig opgeslagen aquafaba in het mengsel, roer het goed door de deeg. Mix het geheel met een mixer tot een gladde deeg/mengsel.

Doe de donut deeg in een spuitzakje. Ik heb hier een tip, hoe het het best lukt. Kijk hier de fotos

stulp de spuitzak over een glas en vul de zak makkelijk randvol. Hiernaar kun jij de spuitzak makkelijker houden. Spuit nu de donut vormpjes met de deeg randvol.

Als alle deeg is verbruikt en de vormpjes vol zijn, kan jij nu de bakblik in de oven doen, en de donuts gedurende 30 – 40 minuten bakken. De donuts zijn gaar, als een houten prikker droog eruit komt, naar dat jij de prikker helemaal door de gebakken deeg geprikt hebt.

Laat de gebakken donuts even nog in de vormpjes 10 minuten afkoelen. Haal deze nu eruit en laat kompleet afkoelen.

Nu kan jij de chocolade glasuur voorbereiden en de donuts met de glasuur goed besmeren.

Als jij wilt, kunt je de donuts nu naar smaak decoreren met noten, of met kokosrasp….. of gewoon meteen ervan smullen.

 

EET SMAKELIJK!!! 

P.S.: Als jij minder donuts wilt maken, dan pas de baktijd aan, bij 6 donuts bijvoorbeeld is een baktijd van 10 – 12 minuten voldoende !!! 

Voedingswaarde voor 18 donuts met glazuur (zonder decoratie) : 3073 C, 482.7 g KH, 67.3 g E, 163.5 g Vet en 29.5 g Vezel

Voedingswaarde voor 1 donut met glazuur (zonder decoratie) : 171 C, 26.8 g KH, 3.7 g E, 9 g Vet en 1.6 g Vezel 

 

Schreibe einen Kommentar