Vegan „Pulled Chicken“ Gyros

Dit gerecht wordt uit Oesterzwammen gemaakt. Oesterzwammen zijn paddestoelen, en de naam komt daardoor, omdat de vorm van deze paddestoelen op Oesters lijken. Oesterzwammen zijn heel gezond, zij worden in de oosterse geneeskunde als antibioticum gebruikt. Deze paddestoelen bevatten vitaminen B, D, C en K. Ook komen er onverzadigde vetzuren voor. Ze zijn rijk aan ijzer, jodium, kalium, fosfor, zink. Oesterzwammen bevatten schimmelvezels, die een probiotisch effect op onze darmen hebben. En probiotica is een goed onderdeel voor ons immuunsysteem. Alles bij elkaar zijn Oesterzwammen een van de gezondste paddestoelen ( naast de Shiitake ) Paddestoelen zijn sowieso goede vleesvervangers in de Vegan-Kitchen.

 

INGREDIËNTEN

2 porties:

  • 250 g Oesterzwammen
  • 80 g Rode Ui
  • 1 groot Teen Knoflook ( 5 g )
  • 10 ml Olijfolie
  • Zout & Peper naar Smaak
  • ik naam voor mijn gerecht 2 g Gyros Kruiden (uit Turkije meegenomen op mijn laatste vakantie)
  • 2 g pittige Paprika Poeder ( Pulbiber uit Turkse Toko )
  • ( naar Smaak Kruiden net als Rookaroma, Curry, BBQ-saus, Hot Chili Saus….. )

 

BEREIDING

Maak de oesterzwammen voorzichtig schoon met een vocht keukenpapier of een borsteltje. ( niet onder lopend water schoon maken, omdat de oesterzwammen heel veel vocht kunnen opnemen en hierdoor de smaak verliezen. ) Pluk of trek de paddestoel de lengte naar uit elkaar tot dunne repen ( net op de foto )

Doe deze stap, tot alle oesterzwammen „geplukt“ zijn. Snij de ui in halve ringen en laat deze in de pan met de olijfolie fruiten. Snij de knoflook heel fijn. Als de uien glazig zijn, voeg de oesterzwammen en de knoflook erbij en roer alles goed door elkaar. Voeg alle kruidend naar smaak erbij en roer goed door. Roerbak dit geheel en paar minuten goed bruin. Nu kan jij een deksel op de pan zetten, en de paddestoelen op en laag vuur in hun eigen sap ( geen bijgevoegd water !!! ) nog korte 4 – 5 minuten bakken.

Klaar is de Vegan „Gyros“ naar smaak. Jij kan dit als bijgerecht met rijst eten, of in een wrap, pita broodje serveren met sla, of net als ik met een broodje en heel veel sla .

EET SMAKELIJK!!! 

 

Voedingswaarde voor 2 porties  ( zonder sla en broodje ) : 249 C, 25.9 g KH, 10.1 g E, 11.4 g Vet en 8.2 g Vezel

Voedingswaarde voor 1 portie: 125 C, 13 g KH, 5.1 g E, 5.7 g Vet en 4.1 g Vezel 

 

Schreibe einen Kommentar