Vitamine C

Vitamin C Food Images - Free Download on Freepik

Vitamine C ( Ascorbinezuur ) 

  • is van belang voor stevige cellen (opvangen van radicalen en bescherming van DNA, Lipiden, en bescherming tegen oxidatie)
  • werkt als antioxidant
  • speelt een rol bij de vorming van bindweefsel ( helpt bij de synthese van collageen )
  • dient als coenzym bij de synthese van zenuwcellen ( neurotransmitter ) en van hormonen zoals: Adrenaline en Noradrenaline in de bijnieren
  • sterkt je immuunsysteem en ondersteunt je afweer
  • bevordert de opname van ijzer uit voeding in de bloed

Vitamine C of ascorbinezuur is veruit de bekendste vitamine. Al in de 16e eeuw wisten zeelieden, dat citrusvruchten en verse groente scheurbuik konden voorkomen. Pas veel later werd bekend dat deze ziekte verband hield met een ernstig tekort aan vitamine C.” (Voedingscentrum)

Behoefte per dag: Vrouw en Man: 75 milligram per dag

maximaal (UL): 2 g per dag

( EFSA ): Vrouw 95 mg/d en Man 110 mg/d

Bronnen: groente, fruit, ( vooral citrusvruchten ), aardappelen en vruchtensappen, gekookte spruiten ( 100 mg Vitamine C op 100 g spruiten ), rode paprika, guave, zwarte bessen, gele kiwi, zanddoorn, rozenbottel, broccoli, tomaat, zuurkool, peterselie

Vitamine C te kort: vermindert weerstand, slechte wondgenezing, tandvleesbloeding, slijmvliesbloeding, gewrichtpijn, onderhuidse en inwendig bloedingen, tot uiteindelijk scheurbuik

Te veel Vitamine C: darmklachten, diarree, verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met urine en dat kan belastend zijn voor de nieren

Let op!!! bij de ziekte diabetes mellitus, bij medicijnen gebruik, bij consumptie van alcohol en ruiken is de behoefde per dag hoger !!!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *