MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER
MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER

Wat is veganisme?

Veganisme is een levenswijze of life style, waarin gestreefd wordt, het gebruik van dierlijke producten te vermijden. Er zijn meerdere redenen, waarom mensen kiezen, veganist te worden.

Een van de meeste redenen is dierenrechten. Deze veganisten vermijden alle zowel eetbare producten ( vlees, vis, gevogelte, eieren, koemelk, zuivel ) als ook kleding ( leer schoenen, dons, bont, wol, zijde ) en alle andere producten ( leren riem, handtas, kosmetische producten met dier proeven ). Dus kort gezegd, VEGANISME is een diervriendelijke ideologie. Er zijn heel veel internet pagina’ s, waarin men over veganisme uitgebreid kan lezen en leren.

veganisme.org

veganchallenge.nl/wat-is-vegan/

vega-life.nl/service-center/veelgestelde-vragen-faq/veganisme-in-de-praktijk

Ook gaat deze ideologie verder richting milieu, wereldvoedselprobleem, klimaatverandering, die blijkbaar heel ingewikkeld maar toch van elkaar afhankelijk te zijn. Sorry, helaas is mijn Nederlands niet goed genoeg, deze uitgebreid uit te leggen 🙁 🙁 maar er zijn heel veel internet pagina’s, die het wel duidelijk en begrijpelijk uitleggen. Een van de makkelijkste is bijvoorbeeld Wikipedia. Hier kunnen jullie kort maar krachtig erover lezen, wat VEGANISME is.

En er zijn mensen net als ik, die uit gezondheidsredenen veganist werden. Sommigen hebben allergieën of intoleranties. In verband met mijn harttransplantatie moet ik heel veel medicijnen slikken en hierdoor werden heel veel organen van mij ( lever, maag, darmen, nieren en bloedwaardes net als cholesterol en insuline ) belast. Inmiddels heb ik op veel producten intoleranties, en dat zijn de redenen, waarom ik ervoor heb gekozen. En sindsdien voel ik me beter en ook mijn bloedwaarden zijn sindsdien verbeterd. Omdat ik regelmatig naar de ziekenhuis ter controle moet gaan, kan ik 100 % erachter staan, dat veganist zijn voordele heeft. En hoe leuk is het, als ik inderdaad dier, milieu en natuur mee kan beschermen, hoe leuk is dat 🙂 🙂

Wat en hoe eet een veganist?

Ook zijn verschillen onder de veganisten. Sommigen eten maar alles RAW of kort op lage temperatuur gegaard ( 40 graden ) . Levende rauwe voeding bestaat uit geweekte en ontspruitte bonen, granen, noten zaden groente en fruit, en niet genetisch manipuleert vrij van dierlijke vetten zoals vlees en zuivel.

Sommige veganisten eten niet RAW, maar zij vermijden genetisch manipuleerd. Hun vinden bijvoorbeeld Sojaproducten en Tofu als gemanipuleerd, omdat deze product niet meer in hun oorspronkelijke toestand zijn.

Ik persoonlijk eet alles, behalve dierlijke producten. En ik vind, dat iedereen dat voor zich zelf moet bepalen. Iedereen is uniek en elk lichaam werkt anders, of het nu de spijsvertering is, of de vetverbranding, of zelf de normale vertering. Bij wijze van spreken, neem ik door mijn harttransplantatie een boel medicijnen, die all mijn organen beïnvloeden en hierdoor werkt mijn vetverbranding en spijsvertering heel traag. Verder heb ik intoleranties op bepaalde producten. Ik eet ook glutenvrij, maar dat moet niet voor iedereen gelden. Ik maak om de drie maanden een Bloedwaarde test, waar ik precies kan zien, wat ik wel kan eten, en wat ik wel zou moeten vermijden. En dat rare hieraan is, dat die ook iedere keer verschillend kunnen uitvallen. Bijvoorbeeld, die ene keer kon ik nauwelijks noten verdragen, en die andere keer mochte ik wel 5 soorten noten eten. Dus iedereen moet voor zich zelf bepalen, hoe en wat ze eet.

Ook neem ik extra supplementen in, Omega-3, 3 D-Vitamine, B-complex-vitamine, Multivitamine, soja protein poeder, Calcium, Zink.

Het lichaam bouwt eiwitten op uit acht noodzakelijke essentiële aminozuren. Heel veel planten bevatten deze acht aminozuren: tomaten, wortels, pompoen, aubergine, mais, erwten, bloemkool, zoete aardappels, witlof, bananen, kool, boerenkool, zonnebloempitten, noten. Zoude men deze bijvoorbeeld raw of niet boven 40 graden verhit eten, kunnen deze food de lichaam reinigen en alkaliseren met hun combinatie aan vitaminen, mineralen, aminozuren,vloeistoffen, vezels, zuurstof en complex aan koolhydraten.

Maar ja, ik eet gevarieerd en toch wil ik veel producten niet uit mijn schappen lijst weglaten. Ik probeer wel alles zelf vers toe te bereiden, hier en daar grijp ik naar diepvries alternativen of producten uit glazen potten. Ik vermeid kant en klaar zakjes, of maaltijden, of, of….. Ook lees ik alle ingrediënten van producten, als er meer als 5 – 8 ingrediënten staan, koop ik deze niet.

Zo ziet de Pyramide van veganistisch eten uit. De basis is, veel drinken. Per 20 kg lichaamsgewicht 0,8 – 1 liter drinken. Koffie is niet echt geschikt, 1 – 3 kopjes per dag is ok, ook zijn Frisdranken net als Cola, Fanta, Sprite, etc. niet geschikt, omdat deze heel veel suiker hebben, en dus weer als “voeding” geteld worden. Water en thee zijn de betere opties.

Waroom is drinken zo belangrijk? Omdat de mens zonder eten over meerdere dagen kan overleven, toch zonder water kunnen volwassen naar paar dagen en babies zelf naar een dag uitdrogen. Lichaamsvocht is voor meer dingen verantwoordelijk, met name voor de bloedplasma volume, de bloeddruk tot de stijging van de hartslag. Ook regelt lichaamsvocht de lichaamstemperatuur.

De basis van elke voeding is sowieso Water, Koolhydraten, Eiwitten, Vetten de hoofd bestanddeel. Mineralien en Vitaminen spelen een belangrijk rol, net als voldoende beweging en rust/slaap. Bij vegan voeding onderscheiden zich de eiwitten, deze zijn dan niet van dierlijke afkomst, maar van plantaardig oorsprong.

  • Rijkelijk kleurrijk fruit en groenten naar de kleuren van de regenboog 🙂
  • Vezels
  • Goede energieleveranciers van Koolhydraten, net als brood, rijst, quinoa, ect….
  • Proteine bestaand uit peulvruchten, vleesvervangers net als Tofu, Seitan, ect.,,….
  • Gezonde vetten net als avocado, zaden in olies
  • Verse en droge kruiden, kiemen, sprossen
  • Mineralien en Vitaminen net als Calcium, Ijzer, Vitamin B12, Omega- 3-vetten, Zinc, D3 Vitamine, Folzuur

All deze goeden eigenschappen kan van men uit een gevarieerde voeding eruit te halen.

Het wordt heel veel erover discuteert, dat vegan voeding onvoldoende vitaminen, mineralen en eiwitten leveren, en dat veganisten voedingsstoffen te kort komen. Er zijn veel veganisten, die beweren, dat de natuur voldoende voedingsstoffen geeft, als men voldoende en gevarieerd eet, wat de natuur ons te bieden heeft. Er is heel veel te lezen op de boven al genoemde homepages

Ik neem sowieso nog iets extra supplementen in, omdat ik door mijn medicijnen gebruik helaas voedingsstoffen te kort kom. Dus neem ik Omega 3, Vitamin D3, B-Complex Vitaminen (Suppletie, waar alle B-Vitaminen voorkomen), Multivitamine en Proteine (extra eiwitten).

Ik persoonlijk heb al alle bij variaties uitgetest, eerst inderdaad zonder supplementen en extra protein/eiwit poeders. Maar helaas merkte ik, dat ik te moe was, mijn spieren hadden langer nodig, om te herstellen, mijn haren en nagels waren gebrekkelijk en mijn huid was faad. Dus ben ik begonnen, om supplementen te gebruiken, en sins dien voel ik mij beter.

Hierbij wil ik iedereen nog een keer duidelijk maken, dat iedereen individueel is, en iedereen moet het voor zich zelf uitzoeken, wat bij hem past. Het is gewoon kijken, wat bij jou past !!! Ik kan ook bijvoorbeeld niet alles eten ivm. mijn intoleranties. Een veganist moet niet glutenvrij eten of dergelijks…. Ik eet al lang geen aardappelen en pasta producten, geen witte suiker, geen frisdranken,… meer, maar dat betekend niet, dat elke veganist dat ook niet doet….. Als ik in mijn recepten glutenvrije meel of graan soorten gebruik, heet dat niet, dat jij dat ook moet doen. Doe voorall, wat bij jou past!!! Veganist zijn is niet maar of zwart of wit!!!