MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER
MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER

Salie Kruid

Ingrediënten
Gepubliceerd op door Nora Ergüven
main-image
Salvia, zijn Latijnse naam betekent “de Helende” . De genezende eigenschappen van salie zijn sinds millennia bekend.  ( Salvare in het Latijns = gezond worden of helen of genezen ) De Druïden ( priester van Keltische stammen ) dachten, dat zij met salie de doden weer tot leven konden brengen, de Egyptenaren waren ervan overtuigt, dat salie goed tegen onvruchtbaarheid was en de Indianen gebruikten salie als wierook, om speciale plekken te reinigen; of om met droge sali geesten en demonen te verjagen. Salie was in de antike al bekend als middel tegen ziektes van de ademorganen, aandoeningen van mond en keel, maar ook tegen zweetvoeten.  De oude Grieken gebruikten salie om bloedingen te stoppen en wonden te ontsmetten. Thee van salie werd gebruikt om keelpijn en hoesten te verminderen. In de Middeleeuwen werd salie gebruikt tegen diarree, maagproblemen, longontsteking, leverziektes, nierkwalen, ´s nachts zweten, keelpijn, scheurbuik, menstruatieklachten, ontstoken wonden en verjongingskuren. Zelf tovenaars konden allerlei wonderlijke dingen uithalen uit salie.  Er zijn 850 - 900 soorten van salie. De meest voorkomende zijn de “echte salie” en de “valse salie”.  Bij de valse salie zijn de bladen meer “behaard” en de geur herinnert aan eucalyptus, maar is meer een zier plant/kruid met parsen bloemen voor bijen. De “echte”  salie wordt idd meer in de keuken en als medicijn gebruikt. Saliebladeren hebben een ontstekingsremmende functie, door het samenspel van zijn etherische oliën en bitterstoffen. Daarom wordt deze vaak gebruikt bij ontstekingen im mond- en kaakgebieden en bij keelpijn.  Verder wordt salie ingezet bij:
  • Maagproblemen
  • Krampen ( Buik )
  • Obstipatie ( Opgeblazen buik )
  • Diarree
  • Verteringsproblemen
  • Geen lust te eten
  • Overmatig Zweten
  • Artrose, aderverkalking en astma zijn voorbeelden van inwendige   infectieziekten, waartegen salie kan helpen
  • verbeterd de hersenfunctie ( In de kruidengeneeskunde of fytotherapie wordt saliewortel al ruim 1000 jaar gebruikt om de hersenfuncties te verbeteren. Een wetenschappelijk onderzoek door de Britse professor Peter Houghton in 2003 toonde aan dat in saliewortel een stof zit die erg lijkt op stoffen die in het medicijn tegen Alzheimer worden gebruikt.)
  • tegen veroudering ( Salie bevat een special antioxidant genoemd: carnosinezuur en deze stimuleert de aanmaak van glutathion ( een bepaald aminozuur) ook wel een antiverouderingsstof  genoemd.
Salie bevat Vitamine A, B1, B2, B3, en heel veel Vitamine K. Verder zijn er mineralen in salie onthouden: Natrium, Kalium, Calcium, Magnesium, Phosfor, Zwafel en Chlorid. Volgende sporenelementen: Ijzer, Zink, Koper, Mangaan, Fluorid en Jodium. Salie kan zowel vers als gedroogd aan gerechten worden toegevoegd, verse salie is wel sterker van smaak. Gedroogde salie kan 6 maanden bewaard worden. Het is lekker in tomatensaus met verse kruiden en op pizza of bruschetta, het past ook goed bij kip, gebraad en pompoengerechten. Er kan ook thee gemaakt worden met enkele blaadjes verse salie en er is etherische olie van salie te verkrijgen. Nadelen van salie Ben je in verwachting of geef je borstvoeding? Dan moet je salie laten staan. Salie mag niet worden gebruikt tijdens de zwangerschap. En mensen die epilepsie hebben kunnen ook beter geen salie gebruiken. Salie kan beter ook niet worden gebruikt wanneer er borstvoeding wordt gegeven;  de melk wordt er droger van. Vroeger werd juist gezegd dat salie de melkproductie zou verhogen bij het geven van borstvoeding, hier is echter nooit bewijs voor geleverd. Grote hoeveelheden kan salie giftig zijn, maar dit is niet het geval, wanneer je het gewoon als thee trekt of als kruid aan je gerechten toevoegt  Hoe eet je salie, of hoe gebruik je salie? Ook is salie-melk een heel oud bekend recept tegen slaaplosheid, want van oudsher is het een probaat middel, dat vaak werd gegeven aan kinderen, die niet goed kunnen slapen. Je kunt saliemelk bereiden door een paar blaadjes salie in wat melk mee te koken, voor het beste resultaat laat je de salie en de melk een uurtje op een zacht pitje doorkoken. Deze saliemelk dient te worden gedronken voor het naar bed gaan om zo beter te slapen. Saliethee is een lekkere en bijzondere thee. Het is een ideaal kruid,  om zelf een kruidenthee te maken. Hier een van mijn livings thees: Dit heb je nodig voor 1 kop
  • gekookt water
  • takje verse salie of paar bladen verse salie
  • ( 5 cm verse gember  – in plakjes gesneden) hoef niet perse ;-)
  • 1 tl honing
zo bereid je de thee: Kook het water en schenk in een grote kop. Voeg de honing, de gember en de salie toe en laat vier minuten trekken. Voor een extra kruidige thee laat je de gember en salie er gewoon in wanneer je hem drinkt. Voor een lichtere thee verwijder je dat na vier minuten. Salie is lekker over een pizza, omelet en een broodje bruschetta.  Het is een uitstekend kruid, om in de tomatensaus te doen. Ook past het heel goed bij pompoen gerechten.  Voedingswaard van verse Salie ( Bron : vitamine.com ) op 100 g
Energie 54 kcal
Vet 2051 mg
Koolhydraten 6896 mg
Eiwit (Protein) 1712 mg
Zout 5 mg
Ballaststoffen 2915 mg
Vitamin A – Retinoläquivalent 95 μg
Vitamin A – Beta-Carotin 572 μg
Vitamin B1 – Thiamin 122 μg
Vitamin B2 – Riboflavin 55 μg
Vitamin B3 – Niacin, Nicotinsäure 921 μg
Vitamin B3 – Niacinäquivalent 1288 μg
Natrium 2 mg
Kalium 173 mg
Calcium 266 mg
Magnesium 69 mg
Phosphor 15 mg
Schwefel 16 mg
Chlorid 32 mg
Eisen 4538 μg
Zink 759 μg
Kupfer 123 μg
Mangan 4038 μg
Fluorid 65 μg
Iodid 1.0 μg
Over de auteur

Hallo! Ik ben
Nora Ergüven

Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.

Meer encyclopedieen