Spritzgebäck – Duits Kerst Gebak

Dit is een echt typisch Duitse Kerst koekje en ontbreekt bijna bij niemand in huis tijdens de voorpret met Kerst. Voor dit koekje is wel een speciaal spuitbusje nodig. Dit heet in Duits – Backpresse. Maar die is ook hier in Nederland in goede Keukenwinkels te koop.

Er wordt meestaal lange dikke sliertjes op de bakplaat bespuiten, maar ook krans vormpjes, of S-vormpjes. Ik maak het easy, ik hou het bij lange dikke sliertjes, die ik dan in kleine koekjes breek.

Ingrediënten

ca. 160 stuks ( ik heb 3 cm lange koekjes gemaakt )

  • 375 g plantaardig Margarine kamertemperatuur
  • 250 g Erythritol
  • 3 g Vanille Poeder
  • 125 g Gemalen Amandelen ( of Walnoten )
  • 5 – 8 Druppels Rum Aroma of 15 – 20 ml Rum
  • 500 g Glutenvrij Meel van Schär
  • 160 g Vegan Chocolade 75 % ( bijvoorbeeld van Vivani ) ( ik had 80 g gesmolten, maar 50 g waren voldoende )

BEREIDING

Kneed uit alle ingrediënten ( behalve de chocolade ) een zacht deeg. De deeg moet zacht zijn, zo laat het zich beter door de spuitbus persen/spuiten.

Bekleed een bakblik met bakpapier. Verwarm de bakoven op 175 graden ( hetelucht oven ). Full de deeg in de “Backpresse” / Spuitzakje.

Pers / Spuit nu de deeg in lange dikke sliertjes of andere vormpjes op de bakplaat.

Doe deze stap zolang, tot de deeg is helemaal verwerkt. Uit de hele deeg kreeg ik twee bakplaten vol met koekjes. Doe de bakplaten in de bakoven en laat 15 – 20 minuten bakken, ik laat ze zelf iets langer, tot de koekjes een mooie goud bruine kleur krijgen.

Hal de bakplaten uit de oven en laat de koekjes goed afkoelen. Breek de sliertjes in verschillende lange koekjes. Ik vind, dat ziet mooier uit, als alles een maat heeft 😉

Smelt de chocolade au bain-marie

Duik de helft van de koekjes in chocolade en leeg het weer terug op de bakplaat, daarmee de chocolade goed kan afkoelen en drogen. Ik laat de koekjes zelf over nacht rusten. Nu kan jij de koekjes 3 – 4 weken in dichte doosjes / trommels bewaren. Natuurlijk als jij kan weerstaan 🙂

EET SMAKKELIJK !!!

Voedingswaarde voor de hele recept : 5496 C, 739.1 g KH, 48 g E, 369.6 g Vet en 34.5 g Vezel

Voedingswaarde voor 1 Spritzgebäck van 160 stuks :  34 C, 4.6 g KH, 0.8 g E, 2.3 g Vet en 0.2 g Vezel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *