Ingrediënten
4 - 5 porties :
- 400 g Tempeh ( ik naam die van Jumbo)
- 10 g gemalen Lijnzaad + 4 EL Water
- 100 g Rode Ui
- 15 g verse Knoflook Tenen
- 12 g verse Platte Peterselie
- 10 ml Olijfolie
- 35 g Sojameel
- 5 g gedroogde Italiaanse Kruiden
- 4 g pittige Paprika Poeder
- 5 g gerookte ( smoked ) Paprika Poeder
- Zout & Peper naar Smaak
nog 10 ml Olijfolie om te bakken
BEREIDING
Snij de Tempeh in grote blokken en laat de Tempeh in een met water gevuld pan gedurende 15 minuten stomen/koken.
Snij ondertussen de ui, de knoflook en de peterselie fijn. Verhit in een ander pan de olijfolie en fruit eerst paar minuten de ui erin en voeg ernaar de knoflook en de peterselie erbij en fruit alles goed met elkaar, tot de knoflook een mooie bruine kleur krijgt.
Laat het geheel goed afkoelen. Vermeng in een klein kommetje de lijnzaad met water en zet opzij.
De Tempeh zoude in de tussentijd al gaar zijn. Giet het af in een vergiet en laat goed afkoelen.
Vermeng in een ander kommetje de sojameel met de kruiden, zout & pepper.
Als de Tempeh goed afkoeld is, kan jij de vocht, die nog over is, even nog met de handen goed uitpersen. Doe nu de gekookte Tempeh en de ui-mengsel in een food processor en laat even met elkaar vermengen. Voeg de lijnzaad en de meel-kruiden-mengsel erbij en laat het geheel nog een keer goed met elkaar vermengen.
Haal de Tempeh mengsel uit de food processor en vul het in een kom. Proef even naar de smaak, om eventueel meer zout of pepper toe te voegen. Vorm nu uit de mengsel walnoot grote balletjes. Ik vormde er 22 stuks van het mengsel.
Als all de mengsel in balletjes is gevormd, kan jij nu in de zelfde pan, van het fruiten van voorheen, de 15 ml olijfolie warm laten worden en de balletjes hierin paar minuten braden. De balletjes zijn heel zacht, dus hussel af en toe de pan, daarmee de balletjes van alle kanten kunnen gebakken worden.
Verwarm de bakoven op 180 graden ( hetelucht oven ). Bekleed een bakrooster met bakpapier en zet de tempeh balletjes vorsichtig op de bakpapier en laat de balletjes gedurende 30 -35 minuten in de bakoven bakken.
Nu zijn de Tempeh balletjes klaar, om de eten als snack met een heerlijk mosterd dip of een ander dip, van ketchup tot vegan mayonaise of uit mijn eigen
dip recepten bijvoorbeeld de
"GEEN-PINDA-SAUS" of de
Soja-Tzatziki .......smaken verschillen. Maar jij kan ook deze Tempeh balletes als bijgerecht bij een heerlijke hoofdmaaltijd nuttigen.
EET SMAKKELIJK !!!
Voedingswaarde voor 22 stuks : 1222 C, 29.7 g KH, 108.9 g E, 68.6 g Vet en 29.0 g Vezel
Voedingswaarde voor 1 Balletje: 56 C, 1.3 g KH, 5 g E, 3.1 g Vet, 1,2 g Vezel
Voedingswaarde 4 stuks= 1 portion= 20 g Eiwit: 222 C, 5.4 g KH, 20 g E, 12.5 g Vet en 5.3 g Vezel
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *