Vollaad

PSYLLIUMVEZELS OF VLOZAAD:

PSYLLIUMVEZELS ook psylliumhusk genoemd, is een product, dat bestaat uit de zaadhuiden van zaden van de plantensoorten Plantago ovata. Het zaad is rijk aan vezels en slijmstoffen en hierdoor heel goed voor de darmen. Ook is deze vezel heel handig voor glutenvrij bakken. Als geneesmiddel voor darmen kan het zowel bij diarree als bij verstopping gebruikt. Deze vezel kan mer dan het vijftigvoudige van het eigen gewicht aan water binden. Ook zou deze vezel de groei van darmvriendelijke darmbacteriën bevorderen. Psyllium wordt ook erg veel gebruikt, om af te vallen. Dit komt vooral, omdat psyllium honger stillend werkt. Psyllium wordt ook soms geconsumeerd door diabeten/suikerpatiënten, want de opname van suikers uit koolhydraten is heel laag. Dit product is net als andere ingrediënten in gezondheid-winkelen te koop. Ik gebruik die van Big Food / Plent.nl   Maar uitgebreid uitleg kan jij  hier op de website van Plent.nl vinden:

Wat is PLENT psyllium husk-vezel?

Psyllium is een krachtige en zeer heilzame bron van voedingsvezels (arabinoxylan) afkomstig van de Plantago Ovata, een inheemse plant uit Azië, Afrika en de mediterrane regio’s van Europa (Bron: NCBI).

Ons hoogwaardige product is afkomstig van de kaf van de plantzaailingen en natuurlijk vermalen tot een fijn poeder dat 99% puur is en gemakkelijk kan worden toegevoegd aan je haver of smoothies. Jammie!

Psyllium is een zeer populair supplement dat in eerste instantie voortkomt uit het gebruik als laxeermiddel in de voeding (Bron: NCBI). Het staat bekend als een oplosbare (of viskeuze) vezel, wat verwijst naar het vermogen om op te lossen in water en een gelachtige substantie te vormen. Deze gel bevindt zich in de darm en voegt water toe aan de ontlasting, waardoor de ontlasting (poep HeHe) wordt verbeterd en een groot aantal extra voordelen wordt geboden.

Belangrijke gezondheidsaspecten van vezels van psylliumschil

Oplosbare vezels

Er zijn twee primaire classificaties van vezels: oplosbaar en onoplosbaar. Meer recentelijk is het aanbevolen deze namen te veranderen in viskeus en niet-viskeus. De labels verwijzen eenvoudigweg naar het vermogen van de vezel om op te lossen in water, en beide soorten spelen een belangrijke rol in het dieet

Oplosbare vezels kunnen water in de dikke darm trekken, wat kan helpen om de ontlasting zachter te maken en werkt als een natuurlijk laxeermiddel.

Het wordt aanbevolen dat we elke dag ten minste 3-4 gram oplosbare vezels consumeren, met een totale vezelinname van 25-30 gram. 1-2 theelepels van ons natuurlijke psylliumpoeder zal u voorzien van uw totale dagelijkse oplosbare behoeften!

Waarom is vezels belangrijk?

Dit is een gedeelte waarin de belangrijkste voordelen van vezels in het algemeen worden belicht, niet specifiek psyllium. Ons psylliumpoeder kan je echter helpen om je dagelijkse vezel- (en oplosbare vezel) doelen te bereiken, en dus de vruchten hiervan te plukken. Enkele van de mogelijke gezondheidsvoordelen van het verhogen van vezels in uw dieet zijn: –

  • Ondersteunt een gezonde spijsvertering
  • Helpt bij het reguleren van de eetlust
  • Kan LDL-cholesterol (de slechte soort) verlagen
  • Kan helpen bij gewichtsverlies (door eetlust en verminderde opname)

Wat zijn oplosbare vezels?

Onze psyllium husk-vezel is een unieke rijke bron van oplosbare vezels. Hoewel onderzoekers de afgelopen jaren de labels viskeus en niet-viskeus gebruiken in plaats van oplosbaar en onoplosbaar, zullen we die laatste labels gebruiken voor de eenvoud. Oplosbare vezels is het deel van de vezels dat kan oplossen in water en waarvan wordt gezegd dat het viskeus is.

Het best bestudeerde voordeel van oplosbare vezels is het potentieel als natuurlijk laxeermiddel. Oplosbare (of stroperige) vezels trekken water in de dikke darm, wat de massa kan vergroten en de ontlasting kan verzachten. Hoewel de meeste vezels in de dikke darm kunnen worden gefermenteerd door onze darmbacteriën, is een bestanddeel van oplosbare vezels dat niet (Bron: NCBI). In één onderzoek was dit de cruciale factor die de smering, het volume en de vochtigheid van de ontlasting verbeterde bij 15 deelnemers die zeven dagen lang psylliumschil aanvulden in vergelijking met andere vezelsupplementen (Bron: NCBI).

Het is bekend dat het verhogen van de inname van oplosbare vezels helpt de eetlust te onderdrukken, vooral na de maaltijd (Bron: NCBI). Dit type vezel trekt water in de dikke darm, wat de rekreceptoren dramatischer stimuleert. Wanneer deze worden gestimuleerd, zorgen ze ervoor dat we ons meer vol en verzadigd voelen. In één onderzoek resulteerde een gezonde dosis psyllium voor en na een maaltijd in meer volheid in vergelijking met een placebogroep (Bron: NCBI).

Oplosbare vezels, meestal in de vorm van psyllium, zijn een veel bestudeerd supplement geworden vanwege het mogelijke verminderende effect dat het kan hebben op LDL-cholesterol. Wanneer er constant hoge niveaus van LDL-cholesterol in het bloed zijn, neemt het risico op hart- en vaatziekten en andere chronische aandoeningen toe. Van oplosbare vezels is aangetoond dat ze zich binden aan galzuren en ze meesleuren (naar het toilet) (Bron: Examine.com). Om deze galzuren die we hebben verloren goed te maken, moet ons lichaam cholesterol gebruiken, wat op zijn beurt onze circulerende niveaus kan verlagen (Bron: NCBI). In een onderzoek onder 20 mannen met een hoog cholesterolgehalte leidde suppletie gedurende 40 dagen met psyllium tot duidelijke verlagingen van het LDL-cholesterol, vergeleken met een placebo (Bron: JLR.org).

VOEDINGSINFORMATIE (PER 100 GRAM) lt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *