Lahmacun – Vegan Turkish Pizza

Lahmacun is een super typisch Turkse gerecht. Er is geen een Turkse mens, die nog nooit Lahmacun heeft gegeten. Niet maar in Turkije, ook is Lahmacun wereldwijd bekend en niet meer weg te denken bij ons in  Nederland šŸ™‚  Bij ons thuis vroeger ( als ik nog klein Noortje was ) hadden wij bijna elke weekend Lahmacun op onze tafel. Heerlijk smullen šŸ™‚ Maar sinds ik veganist ben en ook nog eens glutenvrij eet, kon ik tot nu toe niet meer van een lekker Lahmacun genieten. Nu was eindelijk de tijd, dat ik ging experimenteren, en het is mij aardig gelukt qua smaak šŸ™‚ šŸ™‚ Wat ben ik trots op mij šŸ™‚ šŸ˜€ šŸ˜€ Maar ik moet ook toegeven, dat de deeg nog niet perfect is…. De smaak is perfect, maar aan de structuur moet ik nog werken ….. I am working on it…

INGREDIƋNTEN

8 kleine Lahmacun = 4 porties:

Voor de glutenvrije deeg:

( Helaas is deze deeg nog niet perfect qua elasticiteit, omdat het glutenvrij is, laat zich de deeg niet goed oprollen tot een wrap, om met een sla vulling te eten, hoe het eigenlijk hoort šŸ™ šŸ™ maar ik werk nog eraan, de perfecte deeg nog uit te vinden. Soms advieseer ik gewoon kant en klare glutenvrije meel mix te nemen ) Oprollen lukt niet, maar gewoon met de vulling in tweeĆ«n klappen en smullen lukt wel šŸ˜‰ šŸ˜‰

  • 200 Rijstmeel
  • 50 g Tapiocameel
  • 100 g Havermeel
  • 25 ml Olijfolie
  • 7 g Erythritol
  • 5 g Zout
  • 7 g Droge Gist

Voor de „gehakt“ – beleg:

  • 250 g Kastanje Champignons
  • 120 g Rode Ui
  • 2 Tenen Knoflook ( 10 g )
  • 100 g Groene Paprika
  • 20 g Verse Peterselie
  • 2 Tomaten ( 220 g )
  • 60 g Tomaten Puree
  • 2 g Zout
  • 2 g Paprika Poeder
  • 2 g Komijn Poeder

Voor de Vulling:

  • 3 Uien heel fijn gesneden
  • 200 g Ijsberg Sla fijn gesneden
  • 8 Zitronen Plakken
  • 30 g Verse Peterselie
  • ( Naar Smaak heel fijn in Repen gesneden Rode Kool of Witte Kool )

 

BEREIDING

 

Bereid vooraf de vulling naar smaak en zet in de koelkast. De echte Lahmacun wordt met citroensap, uien, sla en peterselie ingerold en op deze manier gegeten. Maar jij kan de vulling naar jouw eigen wensen voorbereiden.

Doe alle ingrediƫnten voor de deeg in een kom en vermeng alles met elkaar en kneed tot een deeg bal. Dek de kom met een thee doek en laat 30 minuten rusten.

 

In de tussen tijd kan jij nu de beleg voorbereiden. Was de champignons goed af en laat even uitlekken. Verwijder de stengel en de zaden van de paprika. Doe alle ingrediƫnten in een keuken machine en laat super klein hakken/mixen.

Als het nodig is, kruid eventueel nog naar. Zet de beleg bijzij. Bekleed 2 bakblikken met pakpapier.

Neem de deeg uit de kom en neem 1 ei-groot stukje van af en draai tot een klein balletje. Rol deze uit met een deeg roller op de aanrecht of op een houten plankje.

Als de deeg te plakkerig is, neem iets Tapiocameel ter hulp tijdens het uitrollen. Of roll de deeg tussen twee laagjes bakpapier. Leg de uitgerolde deeg op een bakblik. Op een bakblik passen er 4 stuks.

Verwarm de bakoven op 180 graden. Als de hele deeg klaar uitgerold is, kunnen deze met de beleg gedekt worden. Neem 1 handvol beleg en verdeel het heel dun op de deeg.

Doe de bakblikken in de bakoven en laat de Lahmacun- Turkish pizza zo lang in de bakoven, tot de deeg eronder bruin en iets knapperig wordt. Dat kan natuurlijk van bakoven naar bakoven verschillend zijn, hoe lang de Lahmacun in de bakoven blijft. ( Ik heb een hete lucht bakoven, en van daar kan ik ook 2 bakblikken ter gelijke tijd bakken. De Lahmacun was 30 minuten in de bakoven. Als jij een normale bakoven hebt, dan bak jij de bakblikken een bij een achter elkaar. ) Als de Lahmacun klaar zijn, haal deze uit de bakoven en leeg ze op elkaar, daarmee deze warm blijven, en door de warmte van elkaar iets zachter worden. Serveer de Lahmacun’s op een grote bord of dienblad of houten plankje met de vulling. Zo kan iedereen zijn eigen Lahmacun naar believen vullen en lekker van smullen šŸ˜‰

 

Voedingswaarde voor alle Lahmacun zonder vulling: 1761 C, 331.4 g KH, 44 g E, 34.1 g Vet en 18.7 g Vezel 

Voedingswaarde voor 1 Lahmacun zonder vulling: 220 C, 41.4 g KH, 5.5 g E, 4.3 g Vet en 2.3 g Vezel 

Schreibe einen Kommentar