Falafel uit oven :-)

Falafel is een Middel Oosters gerecht, bestaand uit kikkererwten. Falafel zijn gefrituurde balletjes, die ook inmiddels overall in Shoarmazaken te koop zijn. Falafel wordt In Turkse brood ( pide ) met sla, en verschillende sausjes, net als yoghurtsaus, knoflooksaus of diverse sausjes voorbereid. Maar omdat ik niet van gefrituurde gerechten hou, heb ik deze in de bakoven gemaakt.

INGREDIËNTEN

voor ca. 18 stuk:

  • 230 Kikkererwten voorgekookt ( of uit glazen pot )
  • 1 Grote Rode Ui ( 100 g )
  • 2  Tenen vese Knoflook geperst ( 10 g )
  • 10 g Fijngehakte Peterselie
  • 25 g Sojameel
  • 5 g Wijnsteen Bakpoeder ( of normale Bakpoeder )
  • 4 g Komijnpoeder
  • 2 g gemalen droge Korianderpoeder
  • Zout & Peper naar smaak
  • 20 ml Olijfolie
  • Snuifje Paprikapoeder ( als jij van pittig houd, dan NATUURLIJK meer 🙂 ik hou van pittig 🙂 )
  • hoort niet bij de origineel recept, maar ik doe nog 5 g Nigella en 10 g Sesamzaad voor een extra smaak explosie 🙂 Ik zeg, gewoon uitproberen 😉

BEREIDING

Als jij verse kikkererwten gebruikt, dan week deze een nacht van tevoren in water en was deze onder lopend water uit en kook de kikkererwten met voldoende water ruim 2 – 2.5 uurtjes gaar. Giet de gekookte kikkererwten af es laat goed afkoelen.

Verwarm de bakoven op 180 graden. Als jij kikkererwten uit glazen pot neemt, hoef jij deze maar goed onder lopend water af te wassen en laten uitlekken. Snij de ui in grove stukken, hak de peterselie grof. Doe de kikkererwten met de rest van de ingrediënten ( behalve de Nigella zaden en Sesam zaden, die vermeng jij later mee, als jij die mee wil gebruiken ) in een keukenmachine en laat goed mixen tot een samenhangend deeg.

Als de deeg nog te droog is, voeg iets meer water toe, en als het te nat is, voeg er nog iets meel erbij. ( Nu kan jij de zaden met jouw handen mee in kneden , als jij deze variant wil uit proberen) Want nu wordt uit de deeg walnoot grote balletjes gedraaid. Doe de balletjes op een bakblik ( met bakpapier bekleed net als op de foto )

Bak de falafel bij 180 graden 25 – 35 minuten. Op halverwege de baktijd draai de falafel, daarmee ze van alle kanten goed gebakken worden. Als de falafel klaar zijn, kan jij deze met Turkse pide brood of wraps, met sla, tomaten, misschien extra uien, zelfgemaakte munt yoghurt saus en zelfgemaakte tahini saus opdienen, zo dat iedereen zijn eigen Falafel variant kan maken. Trouwens Falafel kan jij ook heel goed koud eten als bijlaag bij een lekker salade 🙂

Voedingswaarde voor 18 stuk: 1242 C, 129.3 g KH, 65.9 g E, 41.5 g Vet en 47.2 g Vezel 

Voedingswaarde voor 1 Falafel: 69 C, 7.2 g KH, 3.7 g E, 2.3 g Vet en 2.6 g Vezel 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *