Nigella

Nigella ( Latijn: Nigella sativa ) is ook bekend als zwarte komijn, waarbij de smaak niks te maken heeft met de gewone komijn. Dit zaad komt voor in de Perzische, Turkse, Indische, Griekse en Egyptische keuken. Omdat mijn oorsprong Turks is, kenn ik NIGELLA natuurlijk uit de Turkse keuken. Dit zaad word gebruikt om brood of die van ons alle bekende pide-brood of de zogenaamde börek ( met hakvlees of kaas gevuld deeg ) te versieren. Dit zaad heeft een heel krachtige smaak, die op nootmuskaat lijkt. Maar wat bijzonder aan dit zaad is, is dat deze helende krachten zou hebben. Ook wordt olie van dit zaad gewonnen en als geneesmiddel gebruikt. Lt. Wikipedia is bijvoorbeeld in Amerika al vijf patente aangemeld en meer hierover kan jij lezen.

Voedingswaarde bron uit wiki 
Hoeveelheid per100 g
Energie (kcal) 344
Vet 15 g
Verzadigd 0,5 g
Meervoudig onverzadigd 1,7 g
Enkelvoudig onverzadigd 10 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 88 mg
Kalium 1.694 mg
Koolhydraten 52 g
Voedingsvezels 40 g
Eiwitten 16 g
Vitamine A 135 IU Vitamine C 21 mg
Calcium 1.196 mg IJzer 18,5 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,5 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 385 mg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *