Pastinaak is een van de vergeten groenten. Het was al bij de Oude Grieken en Romeinen bekend.
Pastinaak heeft een gelig, crème-witte kleur en is een wortel gewas. Deze wortel was nog voor de aardappel bekend. Het heeft een zoete azijnachtige smaak, kan zowel rauw als ook gekookt, gebakken gegeten worden.
Pastinaak is heel erg gezond en is gezegend met een geneeskracht, omdat het wortelgewas boordevol aan vitaminen en mineralen is. Door de Foliumzuur is
Pastinaak goed tegen dementie, hartziekten en osteoporose. Het is rijk aan vezels waardoor het bloedsuikerniveau stabiel blijft. De Kalium in
Pastinaak zorgt voor een lage bloeddruk. Omdat de
Pastinaak een zoete smaak heeft, is deze ideaal voor mensen, die suiker verslaafd zijn of voor diabetes.
Pastinaak stimuleert de nierfunctie, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden.
Vitaminen in
Pastinaak: Vitamine C, Vitamine K, Foliumzuur, bijna alle B-Vitaminen
Mineralen in
Pastinaak: Mangaan, Koper, Fosfor, Ijzer, Magnesium, Zink, Seleen, en Calcium
Hier nog de voedingswaarde naar de Bron van
https://www.ahealthylife.nl/de-voedingswaarde-van-pastinaak/ ( warbij de waardes van web pagina naar web pagina iets verschillen )
Voedingswaardetabel van pastinaak per 100 gram:
Per 100 gram |
Pastinaak |
kcal |
89 |
Kj |
373 |
Water (g) |
75 |
Eiwit (g) |
1,5 |
Koolhydraten (g) |
17 |
Suiker (g) |
– |
Vet (g) |
0,5 |
Verzadigd (g) |
– |
E.O.V. (g) |
– |
M.O.V. (g) |
– |
Omega 6 (g) |
– |
Omega 3 (g) |
– |
Cholesterol (mg) |
– |
Vezels (g) |
5 |
A (mg) |
0,01 |
B1 (mg) |
0,05 |
B2 (mg) |
0,09 |
B3 (mg) |
0,7 |
B5 (mg) |
0,6 |
B6 (mg) |
0,11 |
B11 / Foliumzuur (ug) |
87 |
B12 (ug) |
– |
C (mg) |
18 |
D (ug) |
– |
E (ug) |
1,49 |
Vitamine K (mcg) |
0,1 |
Natrium (mg) |
10 |
Kalium (mg) |
50 |
Calcium (mg) |
50 |
Fosfor (mg) |
80 |
IJzer (mg) |
0,07 |
Jodium (ug) |
– |
Magnesium (mg) |
29 |
Koper (mg) |
0,12 |
Selenium (ug) |
2 |
Zink (mg) |
0,6 |
Ben jij op zoek naar recepten met Pastinaak, dan ben jij hier op mijn recepten register welkom.