De kaki is een perfecte wintervrucht en is van kleur oranje, welk optisch op een tomaat lijkt, maar een zoete smaak heeft. Ze wordt ook Sharon vrucht genoemd. Een ander naam is ook lotus, wat minder bekend is. Zelf in het Grieks is kaki bekend onder de naam Diospyros, wat letterlijk Godenvrucht betekend. De naam Godenvrucht en lotus duiden op zijn mogelijkheid tot productie van vruchten zonder, dat er bestuiving heeft plaats gevonden. Van oorsprong komt de vrucht uit Oost-Azië, Myanmar, het Himalayagebergte , Thailand, Indochina, Korea, Japan en China. De Kakiboom verliest eens per jaar zijn bladeren en wordt 10 - 15 meter hoog.Hij behoort tot de oudste gecultiveerde planten en wordt in China al meer dan 2000 jaar verbouwd.
De kaki is nog heel hard, als die nog onrijp is. Als die nog onrijp is, bevat de vrucht nog veel tannine en is niet eetbaar. Hoge dosis van tannine kan lever en maag schade veroorzaken, en
de opname van ijzer verminderen. Net als de kiwi, wordt de kaki eetbar en zoeter, hoe meer hij rijpt. De schil is ook eetbaar, maar je kan de vrucht ook net als kiwi uitlepelen.
Kaki heeft natuurlijk net als andere vruchten veel gezondheidsvoordelen, omdat er boordevol vitaminen inzitten. Kaki bevat de
provitamine betacaroteen, welke in ons lichaam gedeeltelijk naar
vitamine A wordt omgezet.
Vitamine A bevorderd het gezichtsvermogen en speelt een rote rol bij de productie van testosteron, dat bilden van zaadcellen. Verder is
Vitamine A nodig voor gezonde botten, knokkel, tanden, huidcellen en slijmvlies-cellen.
De
Vitamine C in Kaki, kan bijdragen aan de versterking van je immuniteit. Het is een goede afweer tegen verkoudheid en griep.
Vitamine C beschermt ons lichaam ook tegen celschade. Verder help
Vitamine C de opname van
ijzer in ons lichaam.
Kaki heeft vele antioxidanten, die goede ontstekingsremmer zijn. Deze kunnen ongewenste infecties afweren. De boordevolle vezels in Kaki kunnen de spijsverteringsstelsel gezond houden. De tannine reguleert de darmbeweging en kunnen verlichting van diarree bieden. Ook kan deze vezelrijke vrucht problemen met de stoelgang verlichten.
Naast talrijke Vitamine wijst Kaki ook enige mineralen en sporenelementen naar:
Kalium komt in de cellen voor van spieren; deze is van grote betekenis voor de spiercontractie, maar vooral voor een normale hartfunctie en regulatie van de bloeddruk.
Kalium opent de vaten en zorgt voor het wijd maken van arteriën. Dit is natuurlijk voor hart en bloedsomloop goed en kan hersen en hartinfarcten voorbeugen.
Koper in kaki helpt bij een goede ijzerabsorptie. En de ijzer helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen.
Verder bevat kaki geringe aantallen van
Vitamine E,
Vitamine B-Complexe,
IJzer,
Magnesium,
Natrium,
Phosfor en
Zink.
Voedingswaardetabel van kaki (persimon) per 100 gram:
Per 100 g / ml |
Kaki |
ADH* |
Kcal |
78 |
3,90% |
Kj |
327 |
3,89% |
Water (g) |
79,5 |
3,98% |
Eiwit (g) |
0,5 |
0,89% |
Koolhydraten (g) |
18,5 |
7,12% |
Suiker (g) |
18,3 |
|
Vet (g) |
– |
|
Verzadigd (g) |
– |
|
Cholesterol (mg) |
– |
|
Vezels (g) |
0,5 |
1,43% |
A (mg) |
0,2 |
22,22% |
B1 (mg) |
0,02 |
1,82% |
B2 (mg) |
0,03 |
2,00% |
B3 (mg) |
0,1 |
0,63% |
B6 (mg) |
0,1 |
6,67% |
B11 / Foliumzuur (ug) |
7 |
2,33% |
C (mg) |
20 |
26,67% |
E (mg) |
0,7 |
7,00% |
Vitamine K (ug) |
2,6 |
2,17% |
Natrium (mg) |
1 |
0,10% |
Kalium (mg) |
180 |
5,14% |
Calcium (mg) |
10 |
1,00% |
Fosfor (mg) |
20 |
2,50% |
IJzer (mg) |
0,4 |
5,00% |
Magnesium (mg) |
10 |
3,33% |
Koper (mg) |
0,1 |
11,11% |
Selenium (ug) |
0,6 |
1,09% |
Zink (mg) |
0,1 |
0,67% |