“Vlees” Alternatieven

Ik gebruik niet graag de term Vlees-Alternatieven, maar is dat helaas de meest gebruikte term in de Vegan Voeding, als het om eiwitten en proteïnen gaat. De meest bekende zijn:

  • Tofu ( Soja Product) :Tofu komt oorspronkelijk uit China, meer dan 2000 jaar geleden. Tofu heeft zich sindsdien in Azië niet alleen ontwikkeld tot een belangrijke bron van proteïnen, mineralen en calcium, maar ook als een geweldige drager van smaken. Je kunt er zowel hartige als zoete gerechten mee bereiden. In Japan verwerkt men in bijna elk gerecht tofu vanwege de smaak en de gezondheidsvoordelen. Tofu is glutenvrij en ook een van mijn favorieten.Tofu wordt gemaakt van gemalen sojabonen en water. Nigari (Japans zeezout) wordt toegevoegd om de vloeistof te splitsen in sojamelk en wrongel. Deze wrongel wordt verkocht als zachte zijde tofu. De stevige tofu zoals wij die meestal in de supermarkt vinden, wordt gemaakt door de wrongel in mallen te scheppen en het het vocht er uit te persen. In Aziatische toko’s zijn er meer varianten te vinden zoals ‘extra-soft tofu’ of ‘super-firm tofu’. De Silken Tofu ( Zijden Tofu ) ,  is heel goed geschikt voor zoete desserts of gerechten.( Bron Uit veganisme.org )

 

  • Tempeh ( Soja Product ) :Net als tofu staat tempeh bekend als een zeer rijke bron van voedingstoffen. Tempeh heeft een nootachtige smaak en ruikt naar paddestoelen, waardoor het vooral geschikt is voor stevige, hartige gerechten. Door tempeh te marineren kun je het verschillende smaken geven. (Aziatisch, Surinaams, Mexicaans, Oer-Hollands, zelf met een BBQ-rook-aroma kan jij Tempeh een Amerikaans touch geven :-)Tempeh ontstaat door een gecontroleerde fermentatie van gekookte sojabonen met een schimmel. Door deze fermentatie binden de sojabonen zich tot een vaste witte koek. Door het fermentatieproces wordt de verteerbaarheid van de sojaboon verhoogd. Tempeh is niet alleen lekker, maar ook heel erg gezond! Tempeh kan jij goed grillen, bakken, braden en ook in roerbak gerechten gebruiken. Tempeh is ook glutenvrij en ook te vinden in mijn schappen 😉

( Bron Uit veganisme.org )

  • Seitan:Seitan wordt al eeuwen lang gegeten. In Azië, het Midden-Oosten en Rusland. Seitan wordt gemaakt van gluten, de eiwitten uit tarwemeel die worden gestoomd of gekookt in bouillon, samen met kruiden en specerijen. Seitan heeft een stevige bite en een hartige smaak. Seitan is kant-en-klaar te koop maar ook makkelijk thuis te maken, waardoor je de kruiden en specerijen kunt afstemmen op het gerecht dat je wilt maken. Seitan bevat gluten, dus koop en eet ik het niet 🙂
  • over Kant en klare Burgers of op vlees lijkende producten kan jij meer op de website van wiki.veganisme.org vinden. Tegenwoordig liegen er ook in normale Winkels als Albert Heijn of Jumbo…. kant en klare plantaardige producten.

( Foto bron: Pinterest )

Maar Veggiedeli is ook een online-wegshop, waar jij een kijkje kan nemen, hoe groot de assortiment kan zijn voor plantaardige vlees en zuivel vervangers. Maar let wel op, in sommigen kant en klare producten kunnen toch nog ei, zuivel of dierlijke ingrediënten gebruikt worden zijn. Dus wees er attent op !!!

Verder zijn

  • Peulvruchten
  • Noten
  • Zaden

ook goede eiwit leveranciers. Deze ga ik dan apart in een andere categorie uitgebreid onder de loep nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *