MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER
MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER

Agar Agar

Ingrediënten
Gepubliceerd op door Nora Ergüven
main-image
  • Plantaardig geleermiddel en bindmiddel
  • Bindt sterker dan gelatine
  • Vrijwel geen calorieën
  • Kleurloos en smaakloos
  • 100% natuurlijk en zonder additieven

Kleurloze en smaakloze bindingskracht

Agar agar gebruik je als geleermiddel en bindmiddel. Het is een vegetarisch alternatief voor gelatine. Agar agar is afkomstig van een alg. Agar agar poeder is wit, kleurloos en smaakloos. De bindkracht is 5 keer zo sterk als die van gelatine.

Hiervoor gebruik je agar agar

  • Als plantaardig alternatief voor gelatine.
  • Als bindmiddel voor soep.
  • Als geleermiddel bij het maken van confituren en gelei.
  • Als bindmiddel bij ijs en Japanse nagerechten zoals anmitsu.
  • Als vervanger voor calorierijke producten bij de bereiding van dieetvoeding.

Agar agar gebruiken in plaats van gelatine

  • Agar agar is vegetarisch en 100% natuurlijk.
  • Hoge voedingswaarde, rijk aan vezels.
  • Agar agar stijft sneller op (al vanaf 35°C), bij gelatine is dit pas vanaf 20°C.
  • Bereidingen met agar agar blijven ook uit de koelkast stijf.

Gebruik van Agar Agar

Agar agar geleert ongeveer twee keer sterker dan gelatine. Agar poeder moet je slechts enkele minuten koken.
  • Breng agar agar in een beetje koud water onder voortdurend roeren aan de kook tot de agar helemaal opgelost is.
  • Voeg dit mengsel beetje bij beetje aan je gerecht toe.
  • Voor een koude bereiding met stijfgeklopte slagroom of eiwit: laat de agar agar even afkoelen tot hij nog net vloeibaar is voor toe te voegen.
Agar agar wordt bij afkoeling snel stijf (al rond ong. 35°C). Roer daarom goed, maar niet te lang, wanneer je het mengsel aan de bereiding toevoegt. De opstijving duurt ongeveer een uur (op kamertemperatuur of in de koelkast). Na een aantal uren begint de bindingskracht te dalen.

( Bron : Pit & Pit )

 
Over de auteur

Hallo! Ik ben
Nora Ergüven

Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.

Meer encyclopedieen