Spruiten zijn niet ieder mans smaak, en ik geef toe, ik moest ook aan de smaak wennen, omdat deze kleine kooltje niet bekend was in de Turks keuken, waarmee ik ben opgegroeid. Ik bereid spruitjes ieder keer anders, om mijn liefde ervoor te vinden :-) :-) :-) Nou, deze kooltje wordt zeker nooit mijn favorite, maar ik zal het
nooit uit mijn keuken verbannen, omdat spruitjes
heeeeeeeel erg gezond zijn. Spruiten bevatten boordevol vitamine C, verder vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, Vitamine E en K. Ook bevatten spruiten mineralen ( Kalium, ijzer, fosfor, mangaan, magnesium en calcium ) en is een goede antioxidant met een detoxende werking. Ik heb zelf gelezen, dat een van de geneeskracht van dit mini kooltje de risico op kanker verlagen . Maar er is meer erover te googelen.
INGREDIËNTEN
4 porties als Bijgerecht of 2 porties als Hoofdgerecht :
- 500 g Spruiten
- 2 Portobellos ( ca. 150 g )
- 10 ml Olijfolie
- 25 g Agave Siroop of Dadelstroop
- 50 ml Balsamico Azijn
- 1 grote teen Knoflook ( 6 g )
- 75 g Pompoenpitten
- Zout & Pepper naar Smaak
BEREIDING
Verwijder de stronken en de eerste blaadjes van de spruiten en deel ze in twee stukken. Spoel deze even af, en laat even goed uitlekken.
Was of borstel de portobellos schoon en snij deze in blokjes.
Doe de olijfolie, agave siroop, balsomico azijn, pompoenpitten, zout en pepper in een kom. Pers de knoflook mee in de kom en meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Doe nu de spruiten en de portobello-blokjes mee in de kom, roer alles goed met elkaar door en laat het mengsel even 10 minuten rusten. Zo kunnen alle smaken in de groente intrekken.
Verwarm de bakoven op 180 Graden ( Heteluchtoven ). Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de spruiten mengsel op de bakplaat.
Bak de mengsel gedurende 20 minuten in de bakoven. Serveer dit gerecht met rijst, quinoa, of gnocchi met een heerlijk salade en een portie Tofu of Tempeh, of neem het gewoon als een heerlijk hoofdgerecht met een selfmade
quinoa-burger . Deze spruiten gerecht is een smaak explosie :-)
EET SMAKELIJK!!!
Voedingswaarde voor de hele bakplaat : 877 C, 92.4 g KH, 34.8 g E, 47.7 g Vet en 26.1 g Vezel
Voedingswaarde voor 1 portie ( van 4 porties ) : 219 C, 23.1 g KH, 8.7 g E, 11.9 g Vet en 6.5 g Vezel
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *