Teff

Teff is een glutenvrij graan en tegelijk ook de kleinste graan ter wereld. De oorsprong van teff ligt waarschijnlijk in Ethiopië. Het oudst zijn vondsten in Egyptische piramiden van 5500 jaar oud.De naam teff is afkomstig van het oude ‘teffa’,het betekent verloren of zoekgeraakt.  Teff is het kleinste graan van de wereld, wanneer de korrels op de vloer vallen dan zijn ze ‘verloren’, niet meer te vinden. De teffkorrel is te vergelijken met een suikerkorreltje. Een andere naam is ‘liefdesgras’.

Teff is heel vezelrijk en bevat heel veel Mineralen zo als Calcium, Magnesium, Koper, Fosfor, Ijzer en Zink. De koolhydraten in Teff worden heel langzaam in het lichaam opgenomen en verteert, hierdoor hou jij heel lang energie. Op de homepage van infonu.nl is een mooi stukje:

Sporters en teff

Ethiopische lopers zijn er van overtuigd dat ze betere prestaties leveren omdat ze veel teff eten. Betere reclame is niet mogelijk en hierdoor werd het eten van teff voor veel duursporters belangrijk.

Wat zit er in dat kleine korreltje? Heel veel calcium om te beginnen, veel ijzer, veel vitamine C, magnesium, fosfor en zink. Een hoog ijzergehalte stimuleert de vorming van rode bloedlichaampjes waardoor je een beter uithoudingsvermogen krijgt en beter presteert. Ook belangrijk voor sporters, langzaam verteerbare koolhydraten, voor duursporten een uitkomst. De koolhydraten worden traag opgenomen waardoor je langer door kunt lopen, meer energie hebt en de ‘man met de hamer’ op afstand houdt. Voor sporters zijn er ‘sport’repen en energiedrankjes te koop.

Ook was nog niet lang geleden op televisie een programma, waar iemand op de meest gezondste dieet of voedingswijze ter wereld op zoek was. En inderdaad vond hij deze in Ethiopië in een gezin, die veel verse granen, zaden , groente, fruit aten. De vrouw van deze gezin maakte een soort grote pannenkoek uit Teff belegd met een soort gegaarde groenten, waarvan die hele gezin met handen brekend aten. Deze pannenkoek heet injera. Hier een mooie Homepage voor de recept met foto’s

http://wendyrosescheers.blogspot.nl/2014/03/teff-en-injera.html

 

Schreibe einen Kommentar