SÜTLAC – Rijstpudding

Sütlac is een typisch Turkse dessert en er is geen een Turkse, die deze dessert niet kent of niet heeft gegeten. Sütlac wordt van generatie naar generatie overgegeven. Ook ik at het heeeeel graag als kind, ik vroeg mijn moeder bijna elke weer erom :-), Sütlac te maken 🙂 In de origineel recept wordt deze rijstpudding met normale melk gemaakt, dus heb ik ook deze recept verandert en mijn eigen recept ervan gemaakt.

INGREDIËNTEN

voor 2 porties:

  • 50 g Risotto Rijst
  • 100 ml Water
  • 350 ml Unsweeted Sojamelk
  • 50 ml Agave Siroop ( of meer naar eigen smaak, ik eet minder zoet !!! )
  • snuifje Vanille Extract
  • 2 g Johannesbroodpitmeel ( Je kan ook een TL Maizena nemen )
  • snuifje Zout
  • Kaneel naar behoefte ( Ik had per portie ca. 2 g )

BEREIDING

Was de rijst af en doe het met de water in een pan. Laat de water opkoken. Als de water kookt, zet je de deksel van de pan erop en laat langzaam pruttelen, tot de vocht is opgenomen.

Nu voeg je de Sojamelk, de Agave Siroop, zout en de Johannesbroodpitmeel ertoe en roert goed door elkaar.

 

Ook hier laat je de melk even opkoken en laat de riijstpuddig met de deksel erop op een laag vuurtje ca. 20 minuten pruttelen.

Roer wel tussendoor goed door, daarmee de pudding niet aanzet. De vocht moet niet helemaal opgenomen worden. De rijst-pudding mengsel mag best wel noch vochtig zijn.

Als de gewenste dikte bereikt is, zet de vuur uit, en laat de rijst-pudding met de deksel erop nog 10 minuten rusten. Nu doe jij de rijst-pudding in schatjes en decoreer jij met kaneel en zet de schaaltjes voor goed 8 uurtjes in de koelkast. De volgende dag zijn ze zelf nog beter in de consistentie. Eet smakelijk 🙂

Voedingswaarde voor 2 porties: 472 C, 85.8 g KH, 16 g E, 7.2 g Vet en 7.4 g Vezel

Voedingswaarde voor 1 portie: 236 C, 43 g KH, 8g E, 3.6 g Vet en 3.7 g Vezel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *