MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER
MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER

Vanillekipferl - Typisch Duits Kerstgebak

Gebak Zoet & Hartig Kerstspecial & Feestdagen
Gepubliceerd op door Nora Ergüven
Scroll naar recept
main-image
Met de voorpret voor Kerst begint in Duitsland het bakken van special Kerstgebak. Hoe hier de kruidnoot, de pepernoot en de chocolade letter een must is, zo zijn er een aantal soorten gebak in Duitsland, die ook een must op tafel zijn. Een ervan is de vanillekipferl. De echte oorspronkelijke recept wordt natuurlijk met boter gemaakt. Ik heb deze recept aangepast en compleet plantaardig en glutenvrij gemaakt. Natuurlijk smaakt het niet precies zo, hoe het hoort, maar het komt 98 % aan de buurt van de enige echte vanillekipferl.

INGREDIËNTEN

ca. 84 stuks ( 2 Bakblikken )  :
  • 250 g Plantaardig Margarine ( kamertemperatuur )
  • 10 g gesmolten Kokosolie
  • 40 g Soja Kwark 
  • 30 g Erythritol ( of ander Zoetmiddel )
  • 8 Wijnsteen Bakpoeder of ander Bakmiddel
  • 1 g Vanille Poeder ( of een zakje normaal Vanille Suiker )
  • 150 g gemalen Hazelnoten ( normaal met gemalen Amandelen, maar ik ben allergisch tegen Amandelen )
  • 350 g Glutenvrij Bakmeel van Schär
  • snufje Zout
  • 50 g Poedersuiker

BEREIDING

Doe alle ingrediënten, behalve de poedersuiker, in een grote kom en kneed met je handen tot een mooie stevige deeg. img-7838.jpgimg-7839.jpg Leg op een bakblik bakpapier. Draai uit de de deeg een balletje. Rol deze balletje uit en buig het in een vorm van een maan, net als de foto's: img-7840.jpgimg-7841.jpgimg-7842.jpg ( Normaal verwarm ik de bakoven voordat ik met het kneden en ect. begin. Maar omdat het heel lang duurt, tot al de deeg bewerkt is, vind ik het zonde, om onnodig elektriciteit te verbruiken.) Leg de gebak een bij een naast elkaar, tot alle deeg is bewerkt. Verwarm de bakoven op 160 graad. ( hetelucht oven ) Bak de bakblikken gedurende 30 - 35 minuten, tot dat het gebak een mooie zacht goud roze kleur heeft. img-7743.jpgimg-7744.jpg Laat de gebak compleet afkoelen. Het best over nacht laten rusten en afkoelen. Als het gebak afgekoeld is, bestrooi het compleet met poedersuiker. In dichte metal dozen is het gebak 3 - 4 weken houdbaar.   EET SMAKELIJK!!!  Voedingswaarde voor het hele recept : 3836 C, 402.6 g KH, 32.1 g E, 252.5 g Vet en 28.3 g Vezel Voedingswaarde voor 1 Vanillekipferl : 46 C, 4.8 g KH, 0.4 g E, 3 g Vet en 0.3 g Vezel  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je naam *
Je e-mailadres *
Je bericht hier *

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Over de auteur

Hallo! Ik ben
Nora Ergüven

Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.

Meer recepten