Radijs

 De geslachtsnaam Raphanus stamt uit het Grieks en betekent zoiets als knol of radijs. De soortnaam sativus betekent wild. De naam radijs zou zijn afgeleid van zijn kleur, een woord voor rood van Indo-Europese oorsprong, wat men in het Saksisch tegenkomt als rude, ruda of read, of in het Sanskriet als rudhira, wat voor bloed staat.

Waarschijnlijk is de radijs oorspronkelijk afkomstig uit Azië, maar werd al ten tijde van de faraos, rond 2000 voor Christus geteeld in Egypte. De Griekse historicus Herodotus schreef dat de arbeiders die aan de piramides werkten kregen uitbetaald met radijs, knoflook en uien. Ook in het oude Griekenland had de rammenas of radijs een belangrijk, mogelijk zelfs religieuze status, zo stond hij afgebeeld op de muren van de Apollotempel te Delphi. De Romein Plinius de Oudere schrijft, dat de rammenas of radijs een belangrijke plant was in Egypte en dat de wortels opmerkelijk zoet waren. Ook Dioscorides heeft wat over de plant te melden, hij zei dat sommige de olie van de radijs gebruikten als middel bij huidziekten, maar dat de Egyptenaren het als spijsolie gebruikten. Het gewas radijs bereikte Engeland echter pas in het jaar 1548.

Radijsjes bevatten veel vezels. Deze helpen andere voedingsstoffen beter te verteren. De nutriënten worden gelijkmatiger door het bloed opgenomen. Daardoor werkt de radijs goed tegen elke ziekte maar met name tegen hartziekten, diabetes en darmkanker. De radijs kan door de vele antioxidanten die het bezit verschillende welvaartsziekten buiten de deur houden.

Volgens onderzoek uitgevoerd door de Jawaharlal Nehru Universiteit in New Dehli, India, bleek, dat stoffen in radijsjes de ontwikkeling van kankercellen beïnvloeden, wat leidt tot apoptose, de plotselinge dood van kankercellen. Radijsjes zijn dus een prima groente voor een dieet tijdens de chemokuur. Er zitten allerlei anthocyaninen in die ervoor zorgen dat gifstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Vitamine C werkt als antioxidant die vrije radicalen bestrijdt. Deze vrije radicalen kunnen schade aanrichten in cellen. Ze kunnen ook het DNA van cellen vernietigen wat de weg vrij maakt voor het ontstaan van kanker. Met name kankers in de ingewanden worden tegen gegaan. Het is ook goed tegen mondkanker en nierkanker.

Radijs is goed voor de spijsvertering, omdat er veel vezels in zitten. Radijs gaat constipatie tegen. Het helpt overbodige toxinen uit het lichaam af te voeren en stimuleert de werking van de nieren. In de nieren worden gifstoffen opgeslagen zodat ze geen schade kunnen aanrichten in het lichaam. Door radijsjes te eten, gaan de nieren harder werken om gifstoffen af te voeren. Om de spijsvertering bevorderende en nierfunctie stimulerende werkingen is de radijs een uitstekende ‘detox groente’.

Radijsjes helpen gifstoffen uit de nieren af te voeren. Radijsjes werken als natuurlijk diureticum. Er wordt ook gesynthetiseerd diureticum verkocht als medicijn, meer bekend onder de naam plaspil. Radijzen zijn een natuurlijk middel dat uitscheiding van water door de nieren bevordert. Een plaspil heeft dezelfde werking. Wanneer gifstoffen zich ophopen in de nieren kan dat leiden tot nierziekten. Regelmatig radijsjes eten kan dus preventief werken tegen nierziekten.

Zo klein als de radijs is bulkt hij van de vitamientjes. In radijzen zit veel vitamine C en vitamine K. Het vitamine B-complex is goed vertegenwoordigd met B3(niacine), B5(pantotheenzuur), B6(pyridoxine) en B11(foliumzuur). Er zitten allerlei mineralen in, zij het niet in grote hoeveelheden. Mineralen zitten gelukkig in veel verschillende groente. Kalium, calcium, magnesium, ijzer, zink en mangaan huizen er in het kleine radijsje. Dat is een flinke hoeveelheid fytonutriënten voor zo klein stukje groente.

Radijzen herbergen geen vet en zeer weinig calorieën. Er zitten wel enorm veel voedingsstoffen in. Van radijs ga je snel vol zitten. Het wordt daarom aangeprezen als een groente die goed is om te eten als je wilt afvallen.

Voedingswaardetabel van radijs per 100 gram:

Per 100 g / ml Radijs ADH*
kcal 18 0,90%
Kj 76 0,90%
Water (g) 94,1 4,71%
Eiwit (g) 0,03 0,05%
Koolhydraten (g) 2,5 0,96%
Suiker (g) 2
Vet (g) 0,2 0,29%
Cholesterol (mg)
Vezels (g) 1,2 3,43%
A (mg) 0,001 0,11%
B1 (mg) 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,03 2,00%
B3 (mg) 0,2 1,25%
B6 (mg) 0,06 4,00%
B11 / Foliumzuur  (ug) 30 10,00%
C (mg) 27 36,00%
Vitamine K (ug) 1,3 1,08%
Natrium (mg) 20 2,00%
Kalium (mg) 320 9,14%
Calcium (mg) 30 3,00%
Fosfor (mg) 30 3,75%
IJzer (mg) 0,8 10,00%
Jodium (ug) 1 0,67%
Magnesium (mg) 10 3,33%
Koper (mg) 0,13 14,44%
Selenium (ug) 0,6 1,09%
Zink (mg) 0,2 1,33%

Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF

Hoe eet je radijs? Radijs kan je gewoon rauw snoepen, of in een salade verwerken. De groene bladen zijn ook eetbaar. Deze kan jij voor een pesto gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *