Pompoen

Dit gewas is een zeer oud cultuurgewas. De verschillende soorten van pompoen waren al lang 5000 v. Chr. te vinden dacht men. Maar naar nieuwe ontdekkingen is de aanbouw van pompoenen op 8000 tot 10.000 v. Chr. te dateren. De tuin pompoen was in Mexico domesticeert. Men gaat ervan uit, dat oorspronkelijk alleen de zaden genuttigd werden en pas veel later de vrucht als eetbaar aangenomen werd. Pas in de 16e eeuw werd de pompoen in Europa geïntroduceerd.

Pompoen is vandaar ook een typisch symbool voor Halloween, wat op 31 oktober traditioneel in Amerika, Ierland, United Kingdom en Canada geviert wordt. De betekenis is “All Hallows Eve” ( Allerheiligen avond ). Naar de Keltische Kalender begon het jaar op 1 November, dus was 31 oktober hun oudejaarsavond. Kelten in Groot-Brittannië geloofden, dat op die nacht die  geesten van gestorvenen van het afgelopen jaar terugkwamen, om een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. En om deze boze geesten af te weren, drogen ze masken. Eerst in de 19e eeuw toen grote groepen Ierse naar Amerika immigrierten, maakte het feest opgang met de bekende lantaarn op, waarbij de pompoen uitgehold wordt, welk op een gezicht lijkt.  Inmiddels is Halloween niet meer weg te denken ook hier bij ons in Nederland. 

Nou en nu de gezonde kant van de pompen. Weet jij hoe gezond pompoen is???

Hier een paar feiten over de pompen: 

Pompoen voor het hart          

Noten en zaden, waaronder die van pompoenen zijn van nature rijk aan de plantaardige stoffen genoemd fytosterolen. Uit onderzoek is gebleken dat deze fytosterolen het “slechte” cholesterol verlagen.

Pompoen voor de ogen           

De oranje kleur binnen de pompoen komt voort uit het bestandsdeel betacaroteen. Betacaroteen wordt omgezet in vitamine A in het lichaam. Vitamine A is essentieel voor de gezondheid van het oog en helpt het netvlies bij het absorberen en verwerken van licht. Een kopje pompoen bevat meer dan 200 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A. Tevens bevat pompoen ook luteïne en zeaxanthine. Dit zijn twee antioxidanten die kunnen bijdragen bij het voorkomen van staar.

Pompoen is goed voor de huid

Het eten van pompoen kan u helpen om er jonger uitzien. Betacaroteen in de pompoen draagt bij aan de bescherming tegen rimpels die veroorzaakt worden door de Uv straling van de zon. Teven kan de pulp van de pompoen worden gebruikt als een volledig natuurlijk gezichtsmasker dat exfoliëert en verzacht.

Pompoen voor een goede nachtrust       

Pompoenpitten zijn rijk aan tryptofaan, het aminozuur dat bijdraagt aan slaperigheid. Tryptofaan is ook verantwoordelijk voor het creëren van serotonine, dit is de “feel-good” neurotransmitter die u helpt te ontspannen en tot rust te komen. De serotonine zal tevens uw stemming te verbeteren.

Pompoen voor een lager risico op kanker

Betacaroteen is niet alleen goed voor uw ogen en huid. Betacaroteen kan ook kanker bestrijden. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een beta-caroteen-rijk dieet volgen, een lager risico hebben op sommige vormen van kanker, waaronder prostaat- en longkanker. Daarnaast is de pompoen rijk aan vitamine A en C zijn. dit zijn beide antioxidanten die kunnen handelen als schild tegen kankerverwekkende vrije radicalen.

Pompoen voor gewichtsverlies

De pompoen is rijk aan vezels, welke de spijsvertering vertragen. Het eten van pompoen zal u lang een vol gevoel geven. Gemiddeld zit er zeven gram aan vezels in een kopje ingeblikte pompoen. Dat is meer dan het aantal vezels uit twee sneetjes volkoren brood.

Voedingswaarde

Bronnen omvatten: USDA

Hoeveelheid op 100 g

Energie (kcal) 26
Vet 0,1 g
Verzadigd 0,1 g
Meervoudig onverzadigd 0 g
Enkelvoudig onverzadigd 0 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 1 mg
Kalium 340 mg
Koolhydraten 7 g
Voedingsvezels 0,5 g
Suikers 2,8 g
Eiwitten 1 g
Vitamine A 8.513 IU Vitamine C 9 mg
Calcium 21 mg IJzer 0,8 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 12 mg

Hoe kan je pompoen eten? Pompoenen bestaan voor 90 procent uit water. Als voedsel, kan de pompoen worden gebakken, geroosterd, gestoomd of gekookt. Je kan er soep van maken, je kan de pompoen vullen, je kan er puree van maken, je kan van de puree gebak maken. Pompoen is heel veelzijdig te nuttigen. De internet staat vul met mooie inspiraties, maar als je geen zin hebt te zoeken, hier paar super lekker recepten van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *