Kastanje

 Hier een klein Mythisch verhaal, waar de kastanje zijn naam zou hebben gekregen. Het komt uit het Latijnse en heet = Castanea . 

Ooit was Jupiter, de oppergod  en god van de hemel en het onweer, in de bloed mooie nimp, Nea, vervallen. Maar Nea wees zijn genegenheid af en weigerde, om zijn geliefde/minnares  te  worden. Om haar onschuld en haar kuisheid te houden, doodde Nea zich zelf, omdat zij wist, dat men de machtigste vader van alle goden niet mocht weigeren. Toen toverde Jupiter haar dode lichaam in een prachtig boom, welk word genoemd : CastaNea = De Kuise Nea , een boom met een stekelig vrucht, waarvan de goden vader Jupiter nooit kon van genieten 😉 

De kastanje heeft tussen de laatste ijstijd zijn leefomgeving meervoudig vergroot en ook verkleind. 

In de Kaukasisch-Armeneense gebieden wordt kastanje al in prehistorische tijden gegeten en ook de hout van de kastanjeboom wordt verwerkt.

De kult, om kastanje als fruitboom te noemen, zou tussen de 9. en 7. eeuw voor Christi gebuurt zijn in de gebieden tussen de Kaspische en Zwarte Zee.

In de Griekse Antieke was kastanje verbreed bekend, en in Sparta werd ervan zwart brood, meel en soepen gemaakt. Grieken en Joden handelden met de kastanje vrucht in het hele Middelandse Zee gebied. Zelf in Griekenland, vooral in Kalabrien werd de kastanje geplant en geteeld. 

De Romeinen makten de kastanje in het hele Romeinse Rijk tot naar Brittanië bekend. Naast de kastanje en zijn hout, werd ook de honing, medicijn uit de boomschors, uit de bladen en bloesem uitgebreid gebruikt. Toen had de kastanje  een hoge reputatie onder de adel en rang. 

Rond het eind van de Middeleeuwen werd met het eten van kastanje slechte vertering, hoofdpijn, obstipatie vermoed, en zo werd de kastanje als voedingsmiddel van arbeider bevolking aangezien, en tot slot als varkens voer aangezien. De hoge adel en rang was niet meer te spreken over de kastanje. 

Zo werd de kastanje alleen nog maar  in gebieden geplant en geteeld, waar armoede heerste. 

Eerst met de 19. de eeuw werd de kastanje door vrachten van land naar land bekend. Van Brittannië naar de Verenigde Staten, van Spanje naar Europa, van Turkije en Griekenland naar China,…. enzovoort. 

En nog is de kastanje nog niet zo bekend, als dat ik die als kind al kende. Want in Turkije is kastanje en typisch winter “vrucht” , welk men puur als geroosterd borrel noot at, of de kastanje in een gerecht mee verwerkte…..

De verschillen zijn groot. Ook is inmiddels een Kerstmarkt in Duitsland zonder “Maronen” ( Marone = is een Italiaans Gebied, waar oorsprong de kastanje naar Duitsland is gekomen ) niet weg te denken. Ook werd de kanstanje/Marone in Duitse gerechten als ingrediënt gebruikt, warbij dat hier in Nederland nog niet zo uitgebreid is. 

De kastanje is een noot soort en het bijzondere aan de kastanjenoot is, dat hij veel minder calorieën bevat, dan andere noten. 

In Nederland kennen we twee kastanjes: de wilde paardenkastanje en de tamme kastanje. Ondanks hun naamgeving zijn de bomen niet verwant, maar in uiterlijk zijn er overeenkomsten met name de stekelige vruchten. Paardenkastanjes zijn NIET eetbaar, waarbij de tamme kastanje te eten is. 

Maar hoe gezond zijn nu kastanjes???

Kastanjes zijn een goede bron van vitaminen. Heel bijzonder aan de kastanjenoot is dat deze vitamine C bevat en wel in grote hoeveelheden. Het is uniek voor een noot, om zoveel vitamine C te bevatten. Een nadeel aan kastanjes eten voor het vitamine C-gehalte is, dat door het verwarmen 50% van de vitamine C verloren gaat. De kastanje bevat Provitamine A, bijna alle B-Vitamin-Komplexe ( B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B11 ), dus de Vitamine C en Vitamine E. 

Ook  zitten er veel mineralen in kastanjevruchten.. Koper zit wat de ADH-waarden betreft het meest in kastanje, verder zit er koper, mangaan, fosfor, ijzer, kalium, magnesium, zink, natrium en calcium.

Kastanjes helpen goed tegen asthenie. Asthenie is het ziektebeeld, dat iemand vertoont, die een zware ziekte of medicijnkuur heeft ondergaan. Het lichaam is uitgeput en krachteloos. Doordat een kastanje vele mineralen, koolhydraten, vezels en vitaminen bevat, is het goed, om te eten na herstel van een zware ziekte. Wanneer je kastanjes verwarmt, pureert en mengt met honing, zijn ze makkelijk te verteren en geven ze veel energie.

Kastanjes kunnen acute trombose tegengaan. De medische benaming voor deze ziekte is Thrombophlebitis. Een andere ziekte, die met de bloedvaten te maken heeft, waartegen kastanjes helpen, zijn aambeien. Wanneer je van een van deze aandoeningen last hebt, zou je kunnen overwegen, om driemaal daags voor de maaltijd een schaaltje gepureerde kastanjes met honing te eten. Na enkele weken moeten de symptomen over zijn.

Op sommige sites valt te lezen, dat kastanjes niet geschikt zijn voor mensen met obesitas, maar dat is een misvatting, die bij schrijvers is ontstaan, omdat er veel koolhydraten in kastanjes zitten. De kastanje bevat complexe koolhydraten ( vezels) en die geven veel energie, maar zorgen er niet voor, dat je dik wordt. Bovendien zorgen deze voor een langer gevoel van verzadiging, zodat je minder snel genegen bent, om een snack te eten of je overvol te proppen. Dat heeft te maken met het hoge vezelgehalte en de complexe koolhydraten in kastanjes. Daarbij zitten er hele gezonde onverzadigde vetzuren in kastanjes, waar je ook niet dik van wordt. In feite is de kastanje de minst calorie houdende en dus minst dik makende noot van onze planeet.

Kastanjes bevatten belangrijke vetzuren, die nodig zijn voor het lichaam. Kastanjes zijn bijvoorbeeld rijk aan linolzuur, dat goed voor het lichaam is. Verder beschikken kastanjes over een laag niveau cholesterol en helpen ze mee, om het slechte cholesterolgehalte in de bloedvaten naar beneden te werken. LDL (het slechte cholesterol) kan plaque tot gevolg hebben, waardoor de bloedvaten vernauwd raken. Het eten van kastanjes zorgt er juist voor dat het plaque verwijderd wordt, waardoor de bloedvaten gezond en elastisch  blijven.

Hoe eet je Kastanjes??? 

Je kan kastanjes niet rauw eten, ze moeten gekookt of gepoft zijn. Je kan geroosterde (gepofte) kastanjes puur eten, maar ook een heerlijk puree of soep van maken. Er zijn heel veel recepten op internet te vinden. Ik eet de kastanje het lieft gepoft uit de oven, of in een rijstvulling 🙂 heerlijk lekker 🙂 vooral is het heerlijk met een kerstgerecht, als men het als vulling gebruikt 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *