MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER
MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER

Xanthaangom

Ingrediënten
Gepubliceerd op door Nora Ergüven
main-image

Wat is het?

Xanthaangom ( of xantan gom ) is een gom in poedervorm  en wordt van de bacterie Xanthomonas campestris gemaakt. Xanthaangom dient als verdikkingsmiddel, om meer viscositeit van voedsel te creëren, omdat het heel veel vocht opneemt.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Xanthaangom vervangt gluten en eieren,  dient als stabilisator en emulgator. Xanthaangom word meestaal voor bakken van glutenvrij brood,  cake of muffins gebruikt. Een klein hoeveelheid is al voldoende, om voedingsmiddel te verdikken. Helaas is dit product nog niet zo bekend en ook niet overall te koop.

Voordeelen:

Dit product is natuurlijk welkome in de allergeen vrije keuken :-) En omdat je er maar heel weinig van hoeft te gebruiken, kun je er heel erg lang mee doen.

Nadelen:

Xanthaangoom wordt naar gezegd,  dat bij te hoge doseringen er winderigheid en een opgeblazen gevoel kan optreden. Waar te koop? Ik bestel het bij PIT & PIT online.

Voedingswaarde voor 100 g van peak's free from:

Energie: 722 Kj / 179 kcal Koolhydraten: 1,5 g , waarvan < 0,1 g suiker Eiwit: 3, 1 g Vet: 0, 2 g , waarvan verzadigd: < 0,1 g en meervoudig onverzadigd: < 0,1 g Vezels: 79, 6 g Zout: 1,3 g
Over de auteur

Hallo! Ik ben
Nora Ergüven

Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.

Meer encyclopedieen