De geschiedenis van de kers is niet zo bekend, en men weet niet precies de oorsprong van de kers. Men vermoed, dat de kers al ruim 600 jaar voor Christus in China voorkwam, maar dat is helaas nergens gedocumenteerd. Een Romein brengt
de vrucht voor het eerst vanuit een plek, gelegen aan de zuidzijde van de Zwarte Zee ( vermoed wordt de huidige Turkije ), mee naar het westen. Amerika krijgt dit pas mee, op het moment, dat Engeland haar intrede op het continent doet. De sprake is rond de 17e eeuw.
De kersentijd ligt tussen half juni en begin augustus. Er zijn maar twee soorten kersen. De zoete kers en de zure kers. De zoete vinden wij in de schappen, warbij de zure kers voornamelijk industrieel wordt gebruikt voor herstel van bakproducten of drang of dergelijks. Omdat de kersentijd niet zo lang is, worden meestaal hier de kersen in blik gebruikt. Omdat de kers helaas niet lang houdbaar is. Eenmaal geplukt zijn ze hooguit 2 - 3 dagen houdbaar.
Hier in ons land wordt de kerst met name in de Betuwe geteeld. De meeste productieve landen zijn Turkije, ( is veruit het grootste kersen producerende land ) Griekenland, Italië, Frankrijk, België en Duitsland. Gelukkig willen we weer graag kersen van eigen bodem eten en de lokale teelt hier in Nederland neemt weer toe.
Kersen zitten bom vol vitaminen en mineralen. Vitaminen:
-
Vitamine A
- Vitamine B6, B11 en B12
- Vitamine C
- Vitamine D
- Vitamine E en
- Vitamine K
De mineralen zijn:
- Ascorbinezuur ( ook bekend als ingrediënt E 300 en “vitamin C” )
- Calcium
- Foliumzuur
- Ijzer
- Kalium
- Koper
- Magnesium
- Mangan en
- Zink
Dus kunnen wij er ook van uitgaan, dat kersen heel erg gezond zijn. De mineralen in de kers hebben een positieve invloed op kinderen, want de kers ondersteunt de vorming en versterking van botten en tanden.
Ook is de kers goed voor de weerstand en voor onze darmen, omdat er veel vezels erin zitten. Maar wees voorzichtig :-) want meer dan 200 tot 250 gram per dag kan veroorzaken, dat je wellicht veelvuldig naar het toilet moet :-)
De sap van de kers is ontstekingsremmend en verlicht chronische ontstekingsziektes ( artritis en jicht ), ook verlicht het sierpijn van sporten of andere intensieve beweging. Hiervoor zorgen de goede antioxidanten in de kers.
De melatonine in de kers bevordert de nachtrust. Heb jij slaapproblemen, dan eet een bakje kersen voor het slapen gaan of drink wat verse sap als het bekende “slaapmutsje” . Deze werkt zelf nog positief door op een andere manier. Door een betere kwalitatieve slaap maak je minder van het hongerhormoon aan en dat willen wij toch alle….. want zo krijgen weer een betere stofwisseling.
Ook bevatten kersen minder calorieën, en hierdoor passen ze goed in een dieet patroon. Zure kersen reguleren zelf de glucose in ons lichaam. Giet heeft als resultaat, dat de kans op diabetes kleiner wordt. De kalium in de kers kan ook een positieve effect op de bloeddruk hebben.
Voedingswaarde
Hoeveelheid per
100 g
100 g |
Energie (kcal) 50 |
Vet 0,3 g |
|
Verzadigd 0,1 g |
|
Meervoudig onverzadigd 0,1 g |
|
Enkelvoudig onverzadigd 0,1 g |
|
Cholesterol 0 mg |
|
Natrium 3 mg |
|
Kalium 173 mg |
|
Koolhydraten 12 g |
|
Voedingsvezels 1,6 g |
|
Suikers 8 g |
|
Eiwitten 1 g |
|
Vitamine A |
1.283 IU |
Vitamine C |
10 mg |
Calcium |
16 mg |
IJzer |
0,3 mg |
Vitamine D |
0 IU |
Vitamine B6 |
0 mg |
Vitamine B12 |
0 µg |
Magnesium |
9 mg |
Bronnen omvatten:USDA