MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER
MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER

Proteine / Eiwitpoeders van Nutri-Plus.de

Gepubliceerd op door Nora Ergüven
Proteine / Eiwitpoeders van Nutri-Plus.de
Wat zijn Proteine??? Proteine hebben voor ons mensen heel veel functies en ze:
  • dienen als bouwstof, bijvoorbeeld van spierweefsel, nagels, haren
  • dienen als Enzyme voor allerlei processen in het menselijke lichaam en biochemische reacties als spijsvertering en stofwisseling kunnen alleen plaatsvinden, omdat enzymen hierbij betrokken zijn
  • zijn transporteiwitten: ze binden zich aan andere stoffen, kunnen zo deze door het hele lichaam transporteren. Als de stof zijn bestemming heeft bereikt, koppelt het zich af. Bijvoorbeeld: Albumine transporteert de voedingsstof ijzer. Ook koppelt zich eiwit met vetzuren als manteltje, om schade te voorkomen aan cellen.
  • zijn Hormonen: uit aminozuren werden hormonen gemaakt. Om lichaamsprocessen te reguleren , heeft het lichaam bepaalde hormonen nodig, zo worden deze aangemaakt. Bijvoorbeeld heeft het hormon Insuline een bijzondere rol bij de koolhydraatstofwisseling. Ook is Insuline van grote betekenis voor de synthese van glycogeen, vetzuren en eiwit in spierweefsel
  • beschermende functie: er zijn soorten eiwitten, die het lichaam tegen vreemde en schadelijke stoffen beschermen en afweren. Hierbij is sprake van antilichaampjes en antistoffen tegen antigenen, zoals bacteriën en virussen of parasieten. Bijvoorbeeld: fibrinogeen speelt een rol bij bloedstolling. Deze word ook een acute-eiwit genoemd.
  • zijn opslageiwitten: deze zorgen voor het opslagen van andere voedingsstoffen bijvoorbeeld: Ferritine. Deze slaat ijzer in de lever en het beenmerg op.
  • contractiele eiwitten: deze worden ook motor eiwitten genoemd. Er zij twee vormen: Miosine en Actine. Zij werken samen en spelen een rol bij samentrekking van spieren. Hierdoor kunnen spieren dacht uitoefenen.
  • communicatie door zenuwcellen: het zenuwstelsel communiceert via kleine eiwitten. Deze zijn de Neurotransmitters en de Neuroreceptoren. De hersenen staan constant in contact met de zenuwcellen, die door het hele lichaam lopen.
  • brandstof: als men meer eiwit neemt, als het lichaam voor ander functies nodig heeft, dan wordt het verbrand. Als de lichaam brandstof ( energie ) nodig heeft, en er zijn geen ander brandstoffen, zoals koolhydraten en vet, aanwezig, dan werden de functies voor het lichaam in tweede plaats gezet en het lichaam neemt dan eiwit als brandstof. Als er geen genoeg eiwitten zijn, gaat het lichaam zelfs lichaamseiwitten verbranden. ( meestal uit de spieren )

1 g Eiwit = 4 kilocaloriën ( kcal )

Dagelijkse behoefte: 0,8 gram pro kg lichaamsgewicht

Vegetariërs: =  +20 % =  0,8 x kg x 1,20

Vegans:        =  +30 % =  0,8 x kg x 1,30

Ons lichaam kan zelf aminozuren aanmaken, deze zijn : niet essentiële aminozuren, en alle naderen eiwitten, die het lichaam niet zelf kan aanmaken, heten essentiële aminozuren. Deze worden van het lichaam helemaal benut. Een eiwit, dat alle essentiële aminozuren bevat, is een volwaardig eiwit. Wordt er een of meerdere aminozuren gemist, dan zijn dit onvolwaardige aminozuren. Volwaardige eiwitten worden ingedeeld in:

  • hoge biologische waarde
  • lage biologische waarde.

Deze warde zegt iets over de kwaliteit van het eiwit ! Eiwitten/Proteïne, waarvan de verhouding van essentiële aminozuren grotendeels overeenkomt met de eiwitten van het menselijke lichaam, heten eiwitten met hoge biologische waarde. Plantaardige proteïne hebben een lage biologische waarde.

Het lichaam verbruikt niet alle verteerde eiwitten ! Ook is de biologische waarde hoog, is de netto-benutting lager. Alleen moedermelk wordt 100 % benut !

Een goede combinatie van producten vullen elkaars biologische waarde en eiwitbenutting aan !!!

Omdat ik als Veganist vaak volwaardige aminozuren soms te kort kom, gelijk ik deze met Proteine Poeders en EAA ( Essential Amino Acids = essentielle aminozuren ) uit. Ik ging op zoek, welke bij mij paste :-) Er worden zoveel eiwitpoeders verkoopt, dat ik zelf voor lauter bomen de bos niet meer zag :-( Voor mij is het belangrijk, dat deze vooral VEGAN moeten zijn en een goed aminozuren profiel van allen essentiellen aminozuren (  Leucine, Lysine, Threonine, Valin, Isoleucine, Fenylalanine, Methionine, Trpyptofaan, Histidine ) bevatten. Ook is de smaak heel belangrijk. Ik heb een aantal aan proteïne van diversen merken geprobeerd en ben bij Nutri-Plus.de beland. Hun complete assortiment is vegan, zodat ik niet bij elke product de ingrediënten lijst moet doorlezen ;-) Ze bieden zowel normale proteïne met meer componenten voor de betere opname van de aminozuren ;-) aan, maar ook is eer een keuze voor , glutenvrije, lactosevrije producten. Ook verkopen ze een groot assortiment aan supplementen, en andere diverse producten als bijvoorbeeld cookies en bars voor onderweg ;-) Neem snel een kijkje op hen website: Nutri-Plus.de  :-) Verder zijn hun producten GMO vrij ( vrij van Gen Techniek ;-) ) Verder ben ik van hun initiatief onder de indruk, dat ze elke maand een gedeelde van hen winst aan een goed doel voor het milieu schenken :-) :-) :-)  In November bijvoorbeeld gaan ze met 5 % van alle omzet bomen planten :-) :-) :-)  Als klant krijg ik 10 % korting op alle producten met de code: veganforeverNL10  Ik zelf verdien er niks eraan, ik ben onder de indruk van hen goede doelen en wil graag deze doelen mee ondersteunen ;-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je naam *
Je e-mailadres *
Je bericht hier *

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Over de auteur

Hallo! Ik ben
Nora Ergüven

Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.

Meer blogposts