Artisjok

Artisjokken zijn de grote, gesloten en geschubde bloemknoppen van een distel soort. De artisjok is gekweekt uit de kardoen, een distel die nog steeds in het wild voorkomt. De oorsprong ligt waarschijnlijk in Perzië en Turkije. Al voor de jaartelling was de artisjok een geliefde delicatesse bij de Egyptenaren en de Romeinen. Ook de Franse edelen waren er dol op. Tot in de 18e eeuw werd het eten van artisjokken beschouwd als een teken van rijkdom. Artisjokken eet je lekker langzaam, blaadje voor blaadje en ten slotte de bodem. 

De plant kan wel tot twee meter hoog worden met bladeren tot wel 82 centimeter lang. De wel bekende bloemen vormen zich vanuit één knop die een diameter tot 15 centimeter kan hebben.

Deze plant is een super food. Ondanks dat deze groente nog niet bij iedereen bekend is, is zij wel onder Food Guru’s een wonder middel, omdat de artisjok meerdere goede eigenschappen voor onze gezondheid te bieden heeft. 

Ook in het antieke Rome en bij de antieke Grieken was de artisjok bekend als een spijsvertering bevorderende groente. Deze werking worden door hedendaags wetenschappelijk onderzoek ondersteund. 

Artisjokken zijn een rijke bron van allerlei voedingsstoffen, die essentieel zijn voor een gezond bestaan. Zo bevatten ze veel vezels, zitten ze vol met antioxidanten, bevatten ze vitaminen C en K en zijn ze een bron van belangrijke mineralen, zoals magnesium en kalium. Ook bevatten ze foliumzuur. Belangrijk om te onthouden is, dat het eten van artisjok harten een goede gewoonte is, maar dat het eigenlijk zonde is, om de bladeren niet op te eten. Deze bladeren zitten bomvol met nutriënten, dus het is zeker aan te raden om de bladeren niet te verspillen.

De gezonde voedingsstoffen in artisjok zorgen voor de volgende effecten:

  • Artisjok verhelpt problemen in het verteringsstelsel door het hoge vezelgehalte
  • Ze werken een te hoof cholesterol tegen door antioxidanten en door activatie van de galblaas, die helpt bij vetafbraak
  • Antioxidanten in deze groente zorgen ook voor een verminderde kans op kanker, hart-en vaatziekten en veroudering
  • Artisjokken zijn goed voor diabetespatiënten, omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt.  Minder insuline is hierdoor nodig
  • Ook werken artisjokken vochtafdrijvend, de lever word gereinigt en zorgt ook voor eenbetere vetmetabolisme.
  • De vezels in artisjokken vermeiden constipatie en zijn goed voor de darmen en verkleint het risico op darmkanker
  • De lever wordt getriggerd, om te regenereren.

Bron: Mens en Gezondheid

Voedingswaarde

Bronnen omvatten:USDA

Hoeveelheid per 100 g = Energie ( kcal ) 47

Vet 0,2 g
Verzadigd 0 g
Meervoudig onverzadigd 0,1 g
Enkelvoudig onverzadigd 0 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 94 mg
Kalium 370 mg
Koolhydraten 11 g
Voedingsvezels 5 g
Suikers 1 g
Eiwitten 3,3 g
Vitamine A 13 IU Vitamine C 11,7 mg
Calcium 44 mg IJzer 1,3 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 60 mg

Hoe kan jij de artisjok eten??? 

Nou er zijn meerdere recepten op internet te vinden. Ik kook per persoon 1 Artisjok. Snijd de stelen en de buitenste lelijke bladeren van de artisjokken. Knip eventueel van de overige bladerende harde punten af. Was de artisjokken. Breng in een pan ruim water met wat zout aan de kook. Doe de artisjokken in de pan en temper het vuur als het water weer kookt. Leg een deksel op de pan en laat de artisjokken 20-30 minuten zachtjes gaar koken. Laat ze daarna goed uitlekken en afkoelen. Serveer de gekookte artisjokken met een lekker saus naar je eigen smaak. 

Ik maak er een heerlijk pittig mosterd-azijn saus erbij, omdat smaken verschillen, en artisjok niet ieder mans lieveling is, zeg ik: Dames en Heren, aan de pannen en durf te proeven, te testen en te creëren 🙂 maar hier wel misschien en inspiratie…… 

Artisjok-Macadamia Spread uit mijn recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *