Abrikoos

De abrikoos is een steenvrucht en is een vrucht met een stevige binnenwand. De pit, ofwel de steen, bevat een zaad. Aprikozen komen oorspronkelijk uit Noordoost-China. Pas 3000 jaar later kwam de abrikoos in Zuid Asia aan. De Romeinen namen de abrikoos mee naar Europa. Turkije is de grootse leverancier, gevolgd van Italië en Spanje, waar we de abrikoos terug kunnen vinden in de teelt. Maar ook in een gedeelte van Oostenrijk wordt de abrikoos verbouwd. Ook is Turkije met name DE leverancier van de gedroogde abrikoos en de pit ( deze lijkt op de amandel ) . Deze vrucht is een typische zomer vrucht. Want ze zijn maar in den manden Juni, Juli en Augustus in de schappen.  

Maar weten wij eigenlijk, hoe gezond de abrikoos is ? ? ?

Vanwege de talrijke inhoud aan Vitaminen, met onder Vitamin C, E, B1, B2, B3, B4, B5 en B6 tot Beta carotin , mag zich deze vrucht gezond noemen. Ook bevat deze vrucht Mineralen Kalium, Kalzium, Ijzer, Phosphor, Magnesium, Mangaan, Natrium, Koper en Kobalt. Hoezo de vrucht nu so gezond is, liegt aan de hoge gehalte aan Carotine. Deze stoffen beschermen ons tegen kanker en buigen het ontstaan van tumoren. Verder sterken deze stoffen net zo als de Vitamine C en E ons immuunsysteem, beschermen de huid van gevaarlijken UV-stralen en helpen erbij, de arteriën vrij te houden tegen verkalkingen. De Vitamine B5 sterkt het zenuw stelsel, waarbij de foliumzuur de bloed en de zenuwen hersteld. Door het hoge gehalte van koper heeft de abrikoos en detox eerende effect. De beta carotine verbetert de zie kracht.

Maar dat is nog niet alles. De abrikoos helt erbij, om moeheid te bestrijden en de huid jonger te stralen, Asthma aandoeningen te verzachten, de slijmvliezen te sterken, de stemming en de concentratie te verbeteren. Ook maken abrikozen je haar sterker en laten het stralend uitzien. De werking van abrikozen zijn in gedroogde toestand nog intensiever. De werking van de vitaminen en mineralen zijn dan 5 keer hoger als de verse vrucht.

Hiermee is de abrikoos niet meer weg te denken uit de beauty industrie. Zij het voor crèmes, shampoos, conditioners, Make-up, parfums…. de gebruik van deze vrucht is een rijkdom voor de beauty lovers.

De abrikoos bevat weinig calorieën en is licht verteerbaar. Verder zitten er veel vezels in abrikozen en deze vezels zijn weer goed om het darmstelsel schoon en gezond te houden. Als je te weinig vezels binnen krijgt (vezels zitten uiteraard in meer gezonde producten), dan kan je last krijgen van een trage stoelgang of zelfs last van aambeien. De abrikoos is een van de producten die, bij regelmatige inname een positieve bijdrage kan leveren.

Verder hebben abrikozen een gunstig effect op je bloeddruk en koper werkt goed tegen bloedarmoede. De kalium die in abrikozen zit is goed voor het lichaam, want het is de leverancier die bijdraagt aan een betere bloeddruk, wat vervolgens ook weer goed voor het hart is. 

Nou, houd jou nog iets tegen, om deze power vrucht te eten ? ? ? Je kan ze natuurlijk vers, maar ook gedroogd eten. Maar weet, dat de droge vrucht zoeter is en let op met te veel van te eten. Omdat de droge vrucht 5 keer sterker is in de werking van de vitaminen en mineralen, is natuurlijk ook de suiker gehalte 5 keer zo hoog 😉 

Voedingswaarde van de verse vrucht:

Bronnen omvatten:USDA

Hoeveelheid per 100 g
Energie (kcal) 48
Vet 0,4 g
Verzadigd 0 g
Meervoudig onverzadigd 0,1 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 1 mg
Kalium 259 mg
Koolhydraten 11 g
Voedingsvezels 2 g
Suikers 9 g
Eiwitten 1,4 g
Vitamine A 1.926 IU Vitamine C 10 mg
Calcium 13 mg IJzer 0,4 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 10 mg

en hier te vergelijk met de droog abrikoos

Bronnen omvatten:USDA

Hoeveelheid per     100 g
Energie (kcal) 241
Vet 0,5 g
Verzadigd 0 g
Meervoudig onverzadigd 0,1 g
Enkelvoudig onverzadigd 0,1 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 10 mg
Kalium 1.162 mg
Koolhydraten 63 g
Voedingsvezels 7 g
Suikers 53 g
Eiwitten 3,4 g
Vitamine A 3.604 IU Vitamine C 1 mg
Calcium 55 mg IJzer 2,7 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,1 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 32 mg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *