Hier even een tussen kwogledge : weten over eten ( altijd goed, om te weten ): Hoe behandel ik groente of voedingsmiddelen met oxaalzuur????
De discussie gaat eigenlijk vooral over het koken of juist rauw eten van oxaal rijke groenten. Daarom hoor je de term oxaalzuur ook alleen als het over bijvoorbeeld spinazie gaat. In bietjes zit veel meer oxaalzuur, maar die worden standaard gekookt terwijl spinazie nogal eens rauw gegeten wordt. Hoe zit het nu precies? Koken weekt het oxaalzuur los van de groenten. Dat komt dan in het kookwater terecht, en wordt niet afgebroken. Je gooit het kookwater van oxaal rijke groenten dus wel weg. Stomen levert ook een vermindering van oxaalzuur op, maar is slechts half zo effectief als koken. Bij roerbakken en andere schotels waarbij alle vocht (her)gebruikt wordt in het gerecht, blijft het oxaalzuur gewoon aanwezig. Alles koken dus? Tsja, zo simpel ligt het ook weer niet. Veel groenten bevatten namelijk ook hele andere stoffen; vitaminen en mineralen, die soms beter worden opgenomen, als het product rauw is (zoals vitamine C en folaat). En ook weer voedingsstoffen, die juist beter worden opgenomen, als het product gekookt is (zoals vitamine A en K, die water oplosbaar zijn). Los van het oxaalzuur is er dus voor beide methoden iets te zeggen. Bovendien is het onduidelijk, hoe effectief het oxaalzuur eigenlijk verwijderd wordt door koken van de groenten.
En nu weer terug naar de snijbiet :-) Hoe eet je snijbiet ??? Er zijn natuurlijk op internet voldoende recepten..... Hier op mijn website kan jij ook misschien de een of ander recept vinden. Veel plezier met koken !!!Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.