Quinoa:

Quinoa is een van de belangrijkste pseudo granen van Zuid-Amerika.  Eigenlijk is het een zaad, maar wordt als graan verwerkt. Omdat quinoa eiwitrijk is, lijkt deze eiwitsamenstelling op melk. Er zijn alle essentiële aminozuren aanwezig voor een bijna perfecte balans voor de mens. Quinoa is rijk aan Vitamin B2, E en bevat de mineralen ijzer, koper en magnesium. Ook is Quinoa niet uit te denken uit de glutenvrije keuken. Quinoazaden kunnen op de zelfde manier gebruikt worden als rijst. Quinoa is te ook kopen als meel, vlokken, gepoft, of gewoon als zaad/graan. Even hier alle voordelen samengevat door de homepage van Margriet.nl:

1. Er zit ijzer in. Dat houdt de rode bloedcellen gezond en het vervoert zuurstof door het lichaam. Het verbetert de hersenfunctie, reguleert de lichaamstemperatuur en verhoogt je energie.

2. Quinoa bevat veel eiwitten. Het is een van de meest proteïnerijke plantaardige voedingsbronnen die er zijn, en is een complete eiwitbron met alle essentiële aminozuren.

3. Het bevat meer vezels dan de meeste andere granen. Vezels zorgen voor een betere stoelgang en helpen bij het voorkomen van hartziektes door het verlagen van de bloeddruk. Daarnaast verlaagt quinoa cholesterol- en glucoselevels en kan het helpen bij gewichtverlies omdat je langer een vol gevoel houdt en daardoor minder snel trek hebt.

4. Het is glutenvrij.

5. Het wondergraan zit vol met antioxidanten, zoals vitamine E en zink, die vrije radicalen uit de weg ruimen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in het ongunstigste geval cellen en weefsels beschadigen. Antioxidanten zijn net als soldaten van ons lichaam 😉

6. Quinoa heeft een gunstig effect op de stofwisseling en is daarom een goed product als je wilt afvallen. Dit komt door de hoeveelheid eiwitten en vezels die zorgen voor een goede stofwisseling en de ‘honger’ aanzienlijk verminderen.

7. Het bevat lysine. Dit is een essentieel aminozuur die de groei en het herstel van weefsels bevordert.

8. Het bevat veel mineralen en is vooral rijk aan magnesium.

 

Voedingswaarde quinoa per 100 gram bron van quinoa Holland.nl

392 Kcal
16,2 gram eiwitten
63,9 gram koolhydraten
6,9 gram vet – 1,2 gram verzadigd
3,5 gram vezels
0,5 mg vitamine B1
0,2 mg vitamine B2
20 mg natrium
500 mg kalium
47 mg calcium
320 mg fosfor
7 mg ijzer
130 mg magnesium
0,5 mg koper
2,5 mg zink

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *