Hormonen

Hormonen zijn chemische stoffen ( signaalstoffen ), die via de bloedbaan worden afgegeven aan doelcellen of doelorganen. Ze hebben een regelfunctie in ons lichaam. Ze worden door de klieren getransporteerd en als ze hun functie vervuld hebben, worden ze in de lever afgebroken. Hormonen regelen allerlei functies van het lichaam en beïnvloeden de lichaamsprocessen. Ze kunnen geactiveerd worden of afgeremd worden.

Hormonen hebben invloed op de groei en ontwikkeling. Ook hebben ze invloed op de spijsvertering, water- en zouthuishouding en opslag en verbruik van voedsel. Verder wordt ons gedrag, onze emoties en gevoelens van hormonen bepaald / beïnvloed.

Hormonen worden aangemaakt in

  1. ons hersenen in de Hypothalamus en Hypofyse bijwijze de groeihormon en nog meer
  2. in de alvleesklier:  de insuline en nog meer  
  3. in de schildklier : de Hormone T3 en T4
  4. in de nieren en bijnieren de Hormonen : Adrenaline, cortisol, dopamine
  5. in de eierstokken en testikel : de Hormonen Testosteron, Östrogen en Progesteron

In de urine en in de bloed kunnen hormonen getest worden.

Hier een paar bekende hormonen en wat hun rol is:

  • Melatonine is bekend van het helpen, om goed  te slapen. Bovendien helpt het andere hormonen weer op niveau te blijven.

  • Cortisol is een (stress)hormoon en geeft je een energieboost in stressvolle situaties en remt eventuele ontstekingen in het lichaam.
  • DHEA is een hormon, die je stressniveau omlaag haalt. Verder houdt het je jong en ondersteunt andere hormonen. Ook heeft die invloed op je immuunsysteem en je hersenen.

Hoe gezonder je leeft, hoe meer zijn de hormonen en jouw lichaam in balans. Dat kan jij met een gezond live style en voeding zeker beïnvloeden. Ook hebben medicijnen sterk invloed op de hormonen, bijvoorbeeld gebruik ik Prednisolon/Cortisol. Dit beïnvloed mijn lichaam enorm…..maar, om de enkele hormonen beter te bestuderen, kan jij graag hier verder lezen: Hormon-Wiki

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *