MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER
MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER

Gluten-Wat is dat?

Gepubliceerd op door Nora Ergüven
Gluten-Wat is dat?
Gluten is letterlijk vertaald uit het Latijnse woord gluten en betekend LIJM. Gluten zijn te vinden in sommige granen net als tarwe, spelt, rogge en gerst. Gluten is een eiwit. Daarom eten vaak sporters volkoren producten, vanwege de eiwit. Gluten wordt onderverdeeld in twee groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Gliadine is van belang voor de viscositeit van het deeg en glutenine bepaalt de elasticiteit of stevigheid. De exacte verhouding tussen beide eiwitten is een belangrijke bepalende factor voor de eigenschappen van het brood of de andere producten die van het meel gemaakt worden.Ook zorgt gluten ervoor, dat deeg goed kan rijzen. Gluten is niet wateroplosbaar. Hierdoor kan het met het meel van tarwe en water goed geïsoleerd worden en het zetmeel uitgespoeld en wordt het gluten gedroogd. Het resterende gluten krijgt dan een stevige, kauwgomachtige structuur. Voor de brood industrie en bakkers is gluten natuurlijk heel erg van belang. Toch helaas zijn mensen, die ernstige vormen van allergieën hebben. Een van deze ziekten is Coeliakie. Mensen die aan de auto-immuunziekte coeliakie (spreektaal: glutenintolerantie) lijden hebben een intolerantie voor gliadine. Gliadine veroorzaakt, dat die darmvlokken van de darmwand beschadigt worden. Als de darmwand beschadigt is, kunnen de bouwstoffen ( bijvoorbeeld vitamine en mineralen )  van de voedsel niet goed of nauwelijks opgenomen worden. Hierdoor kunnen zeker op lange termijn meer lichamelijke klachten ontstaan. Ik heb een Glutonsensitiviteit en Tarwe Allergie ontwikkeld sinds ik voor mijn harttransplantatie medicijnen gebruik. Ik ben eerst hier achter gekomen, toen ik een uitgebreid onderzoek liet doen door mijn Lifestyle-Couch Lieke Laus ( eigenaar van Live Life-Healthy ). Ondanks dat ik veel vitaminen suppletie en diverse andere supplementen gebruikte, bleek, dat deze nauwelijks waren opgenomen worden in mijn lichaam.  Na een daarop gericht gebruik van suppletie, heb ik mijn darmwanden weer kunnen herstellen, maar ik ga zeker niet de risico in, deze weer laten aantasten door gluten. Want ik heb het al een paar keer getest, wat er gebuurt, als ik toch gluten eet. Nou, ik krijg een dagenlang durende opgeblazen buik tot buik krampen en benauwdheid. Ik eet in restaurants altijd vegan en gluten vrij, toch als ik de volgende dag diarree heb, weet ik, dat helaas er wel gluten waren, of dat het eten niet 100 % vegan was :-( 

Granen met gluten:

  • Tarwe ( bevat het hoogste glutengehalte (80%) en bevat veel fytinezuur)
  • Gerst (Rijk aan gluten en fytinezuur)
  • Spelt ( bevat 40% minder fytinezuur en gluten dan tarwe met een hoog eiwitgehalte)
  • Rogge (Bevat gluten en fytinezuur)

Granen zonder gluten:

  • Haver (bevat houtvezel, dat de weerstand verhoogt en een gunstig effect heeft op het hart)
  •  Boekweit (evenals Amaranth glutenvrij en bevat geen fytinezuur)
  • Rijst (glutenvrij en bevat weinig fytinezuur)
  • Mais (bevat veel vet, glutenvrij en bevat fytinezuur)
  • Gierst (glutenvrij en bevat geen fytinezuur)
  • Quinoa (glutenvrije, licht verteerbare zaden zonder fytinezuur, ook pseudo graan genoemd)
  • Amaranth (glutenvrij en bevat geen fytinezuur , is ook een zaad, dus is deze ook een pseudo graan)
  • Teff (glutenvrij en bevat heel weinig fytinezuur)
De enkele granen leg ik  apart weer uit in de Categorie Granen. Coming soon..... En een uitgebreid uitleg kan jij natuurlijk nog terug vinden op Wiki:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je naam *
Je e-mailadres *
Je bericht hier *

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Over de auteur

Hallo! Ik ben
Nora Ergüven

Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.

Meer blogposts