Simit is oorspronkelijk Street Food in Turkije. In de eerste ochtend uren kan men de stem van een straat verkoper door de hele straat roepen horen: "Taaaaaaazeeeeeee Siiiiiiiiimiiiiiit. Simit Yiyen?" Dat betekend zo iets als: "Verse Simit ( dan heel in de lengte getrokken ;-) , wie wil Simit eten?" Inmiddels is het als ontbijt of ook in bakkerijen in Turkije niet meer weg te denken. Ook worden zij hier in Nederland in Turkse Toko's verkocht. Simit wekt altijd kindsherinnering in mij op. Paar jaren van mijn kindheit verbleef ik in Turkije. Ik kreeg elke ochtend van mijn opa zakgeld voor 2 simits voordat hij naar zijn werk ging. Zodra ik de eerste simit verkoper hoorde roepen, liep ik er naar buiten en kocht 2 simits, de een was voor mij en de andere simit voor mij zus, die meestaal nog sliep. En nu koop ik nog steeds, als ik in Turkije ben, als aller eerst een simit en geniet ervan.
Lange tijd heb ik dit niet kunnen doen :-( omdat ik lange tijd geen gluten kon verdragen. Maar nu is dat gelukkig niet meer het geval en ik kan volop ervan genieten. Nu dacht ik, dat ik dat zelf ga maken, maar dan een nog verantwoord alternatief. Hier komt die dan:
INGREDIËNTEN
8 porties:
- 100 ml ongezoet Plantaardige Drank ( ik heb hier Sojadrink genomen )
- 75 ml lauw warm Water
- 1 TL ( 6 g ) Suiker
- 7 g ( pakje ) droge Gist
- 1 TL ( 6 g ) Zout
- 70 ml Olijfolie
- 300 - 340 g Volkoren Speltmeel ( dit is de "gezondere" variant, maar je kan natuurlijk ook een ander soort meel gebruiken, dan kunnen de hoeveelheden verschillen )
- 40 g Pekmez + 40 ml Water ( of Dadelstroop met Water )
- 80 g Sesamzaad ( of Maanzaad , naar Smaak ook gemende Zaden ) ( er blijven achteraf nog zaden erover, maar om de simit goed erin te kunnen deppen, is het handig iets meer zaden te nemen, ik had noch 35 g zaden over. )
BEREIDING
Doe de plantaardige drank, de suiker en de gist in een kom, vermeng goed en laat afgedekt 15 rusten. Zo wordt de gist geactiveerd. Voeg nu de water, de olijfolie, zout en meel erbij en kneed tot een zachte deeg. De deeg mag niet meer aan je fingeren plakken.
Dek de deeg af en laat opnieuw 15 minuten rusten. In de tussentijd kan jij alvast de sesamzaad in een pan goud bruin rosten en opzij zetten. Zo kan de sesamzaad alvast afkoelen.
Ook kan jij de pekmez ( 100 % Druivensap zonder suiker en toevoegingen ) in een kom gieten en met water goed vermengen. Zet ook deze kom opzij.
Na afloop van de rusttijd kan je nu de deeg in 8 gelijk grote balletjes delen/draaien.
Deel 1 balletje nog een keer in 2 kleine balletjes en maak er 2 lange sliertjes van. Draai nu de slierten in elkaar net als op de foto en maak er een krans van.
Verwarm de bakoven op 200 graden ( hetelucht ) en bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe dat met alle balletjes. Als je de hele deeg nu in kransen heb gedraaid, dep je deze een bij een eerst in de pekmez-water-bad en aansluitend dep je de krans onmiddellijk in de sesamzaden, zodat de krans met zaden rondom bedekt is. Als alle kransen op de bakplaat zijn, dek deze nog een keer met een theedoek en laat ca. 15 minuten rusten.
Plaats de bakplaat met de simit gedurende 18 -20 minuten in de bakoven en bak deze goud-bruin.
Haal de simit uit de bakoven en laat afkoelen. Ze zijn heerlijk als ontbijt, als lunch, als tussendoor. Ze zijn zelf tot 4 dagen houdbaar ( ze drogen dan uit ). Ik heb meteen een heerlijk Turkse buffet voorbereid en mijn Simit met Tahini-Pekmez gekilld :-) :-)
EET SMAKELIJK!!!
Voedingswaarde voor de hele deeg : 2245 C, 260.3 g KH, 63.3 g E, 97.5 g Vet en 30 g Vezel, 39.9 g Suiker
Voedingswaarde voor 1 simit van 8 : 281 C, 32.5 g KH, 7.8 g E, 12.2 g Vet en 3.8 g Vezel, 5 g Suikers
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *