MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER
MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER

Mineralen

Mineralen
Gepubliceerd op door Nora Ergüven
main-image
Mineralen zijn onmisbaare bouwstoffen voor het skelet, cellen en weefsels en jij belangrijke componenten van enzymen, vitamines en hormonen. Het menselijke lichaam bestaat circa 4 % mineralen. Het lichaam is niet in staat, om minerale elementen aan te maken. Dus moeten deze dagelijks met de voeding worden ingenomen. Mineralen zijn essentiële voedingsstoffen. Circa 18 mineralen worden onmisbaar geacht in onze voeding. Deze vervullen ieder minstens een functie in het lichaam, die van wezenlijk belang is voor het leven, de groei of de voortplanting. De mineralen worden onderverdeeld in twee groepen, ( Macro-elementen en Spooren-elementen ), afhankelijk van het voorkomen in ons lichaam en de behoefde. Macro-elementen komen in grote hoeveelheden in ons lichaam voor. Het lichaam heeft deze nodig, om alle lichaamsprocessen goed te laten functioneren. Calcium, fosfor kalium, natrium, chloor, magnesium en zwavel behoren bij de Macro-elementen. De grootste deel in ons lichaam is calcium , en dit bevindt zich 99% in het skelet. Spoor-elementen komen in veel lager hoeveelheden in het lichaam voor. Het lichaam heeft er minder van nodig. Ijzer, zink, koper, mangaan, jodium, fluor, chroom, kobalt, seleen, molybdeen, silicium en vanadium. Een uitgebalanceerde voeding bevat voldoende van alle essentiële mineralen en spoorelementen. Maar bepaalde elementen worden alleen goed door het lichaam opgenomen in combinatie met andere voedingsstoffen. Bijvoorbeeld : Ijzer word door de lichaam beter opgenomen in combinatie met Vitamine C.
  • Calcium zorgt voor het aanmaken en onderhouden van onze botten en tanden, het samentrekken van de de spieren en het reguleren van hartslag en bloeddruk. Komt voor in dierlijke melkproducten, zalm, soja, noten en groene groenten.
  • Chroom is belangrijk voor de stofwisseling van koolhydraten, dit geldt met name voor het verbranden van suiker. Het kan ook helpen om het cholesterolgehalte in het vetmetabolisme te verbeteren. Komt voor in vlees, lever, volkoren graanproducten, oesters, eigeel en paddestoelen.
  • Fluor maakt ons bot steviger en onze tanden harder. Komt voor in Zeewier, zeevis, schaal- en schelpdieren.
  • Fosfor speelt een grote rol bij de energiestofwisseling, vet en eiwitstofwisseling. fosfaten zijn de bouwstenen van ons erfelijke genen DNA en RNA. Komt voor in vis, gevogelte, vlees, eieren, granen, noten en zaden.
  • Ijzer is belangrijk bij het transport van zuurstof door het bloed. Komt voor in dierlijke organen net als lever,hart, nieren, in mosselen, oesters, rood vlees, eierdooier, noten en zaden.
  • Jodium heeft invloed op de groei van ons lichaam en is een belangrijk bouwsteen voor de schildklier-hormonen. Door een normale voeding krijgen wij nauwelijks jodium binnen. Jodium is in jodiumrijk keukenzout of in kaliumjodide verrijkt brood te vinden.
  • Kalium zorgt samen met natrium voor een juiste verhouding tussen vocht in de cellen en daarbuiten. Komt voor in citrusvruchten, noten, groene blad groenten, bananen, aardappelen, tomaten en appelstroop.
  • Kobalt is een essentieel onderdeel van vitamine B12. Komt helaas in dierlijke producten voor. Van daar is het raadzaam als veganist extra Vitamine B12 Supplementen te gebruiken.
  • Koper speelt een rol bij het vorming van bot- en bindweefsel en de bloedstolling. Komt voor in bonen, erwten, pruimen, lever, garnalen, vis en noten.
  • Mangaan speelt een rol bij de vorming van de geslachtshormonen, de opbouw van eiwitten en het bevordert de glucosetolerantie in het bloed. Komt voor in granen, peulvruchten, noten groente en fruit.
  • Magnesium zorgt voor het stimuleren van de enzymactiviteit in de cellen en maakt energie vrij. Komt voor in vijgen, citrusvruchten, noten, zaden, groene groenten en appels.
  • Molybdeen speelt een rol bij de verbranding van vetzuren, het ontgiften van alcohol en de ijzerstofwisseling. Komt voor in linzen, erwten, bloemkool, spinazie, zilvervliesrijst, knoflook en granen.
  • Natrium  zorgt samen met kalium voor een soort pommperking, waardoor er een constant stroom vloeistof in en uit de cellen stroomt. Komt voor in dierlijke producten en in Zout.
  • Nikkel is een sporenelement dat nodig is in het menselijk lichaam als een bouwsteen van verschiedene eiwitten en de op- en afname van ijzer. Door een uitgewogen voeding kan de dagelijkse hoeveelheid via de voeding opgenomen worden. In chocolade, drop, noten, peulvruchten, pinda’s, haver vlokken, verschillende kool soorten, broccoli en volkorenproducten zit wat meer nikkel. 
  • Seleen is in combinatie met Vitamine E een belangrijk antioxidant. Seleen werkt ontgiftend en bindt zware metalen, zoals lood, cadmium, arseen en kwik. Ondersteunt de werking van het immuunsysteem en de schildklier. Komt voor in orgaanvlees, kip, eieren, zeevis, schaal- en schelpdieren en in knoflook. In plantaardige bronnen brood en andere graanproducten, groente hangt de hoeveelheid af van het seleengehalte in de bodem.
  • Silicium is een onderdeel van eiwitten voor de sterkte en elasticiteit van het bindweefsel eiwit collageen  in het menselijk lichaam. Ook spelt silicium een rol bij botweefsel. Bovendien versterkt het ons immuunsysteem en bevordert de wondgenezing. Komt vooral in plantaardige voedingsmiddelen zoals uien, aardappelen, maïs, gierst, volkoren granen en rijst voor.
  • Zink is een bouwsteen van meer dan 200 enzymen ( o.a. het hormoon insuline, groeinormen en geslachtshormonen. Komt voor in alle soorten vlees tarwekiemen, biergist, eieren, vis en groenten.
  • Zwavel speelt het een belangrijke rol in de omzetting van enzymen, aminozuren, hormonen en eiwitten. Het is bijvoorbeeld het belangrijkste component van het eiwit collageen, welke verantwoordelijk is voor ons bindweefsel (stevige huid) en kraakbeen. Zwavel heeft een onstekingsremmende werking. Het houdt huid en haren gezond en voorkomt broze nagels, helpt de lever gal af te scheiden, verbetert de geestelijke functies, voorkomt artritis, verbetert de celdoorlaatbaarheid waardoor suiker beter opgenomen kan worden. Omdat het water absorbeert in de darmen, werkt het laxerend. Zwavel komt vooral voor in eiwithoudende voeding zoals vlees, peulvruchten tofu en spinazie, kool, vis, noten, eieren, mager rundvlees, melk en groenten zoals ui, knoflook, bieslook, prei.
( bron voedingswaardetabel)
Over de auteur

Hallo! Ik ben
Nora Ergüven

Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.

Meer encyclopedieen