Xanthaangom

Wat is het?

Xanthaangom ( of xantan gom ) is een gom in poedervorm  en wordt van de bacterie Xanthomonas campestris gemaakt. Xanthaangom dient als verdikkingsmiddel, om meer viscositeit van voedsel te creëren, omdat het heel veel vocht opneemt.

Waarvoor wordt het gebruikt?

Xanthaangom vervangt gluten en eieren,  dient als stabilisator en emulgator. Xanthaangom word meestaal voor bakken van glutenvrij brood,  cake of muffins gebruikt. Een klein hoeveelheid is al voldoende, om voedingsmiddel te verdikken. Helaas is dit product nog niet zo bekend en ook niet overall te koop.

Voordeelen:

Dit product is natuurlijk welkome in de allergeen vrije keuken 🙂 En omdat je er maar heel weinig van hoeft te gebruiken, kun je er heel erg lang mee doen.

Nadelen:

Xanthaangoom wordt naar gezegd,  dat bij te hoge doseringen er winderigheid en een opgeblazen gevoel kan optreden.

Waar te koop?

Ik bestel het bij PIT & PIT online.

Voedingswaarde voor 100 g van peak’s free from:

Energie: 722 Kj / 179 kcal

Koolhydraten: 1,5 g , waarvan < 0,1 g suiker

Eiwit: 3, 1 g

Vet: 0, 2 g , waarvan verzadigd: < 0,1 g en meervoudig onverzadigd: < 0,1 g

Vezels: 79, 6 g

Zout: 1,3 g

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *