Matcha

Matcha is Japanse groene thee vermalen tot poeder. Matcha wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Wat Matcha zo speciaal maakt, is de herkomst en productiewijze van deze groene thee. Matcha plantages worden 4 weken vóór de oogst met donkere zeildoeken afgedekt. Hierdoor krijgen de theeplanten veel minder zonnelicht. Ter compensatie maken de theeplanten intensief chlorofyl aan en produceren de blaadjes zeer veel aminozuren. Matcha is eeuwenlang een goed bewaard geheim gebleven, voorbehouden aan de Keizer en zijn elite. De Chinezen brachten de groene thee bij de Zen-boeddhisten. Een boeddhistische monnik promootte de Matcha als wonderbaarlijk geneesmiddel om het leven te verlengen en introduceerde in de 12de eeuw op zijn beurt Matcha als meditatiedrank in de kaste van de Samoerai. Van daaruit verspreidde een unieke Japanse theeceremonie met deze bijzondere groene thee in poedervorm (Matcha) zich verder. Vandaag is drinken van Matcha een wezenlijk onderdeel van de Japanse cultuur. Vandaag geniet Matcha groeiende bekendheid, maar het blijft een hele kunst de hoogste kwaliteit te produceren. Matcha is donker groen en smaakt zoet met een zachte nasmaak.

Matcha is tegenwoordig als superfood in verschillende manieren te gebruiken. Matcha wordt gebruikt als Latte, in Smoothies, in Ijs, in koekjes, in dessert…. Matcha poeder is een hype geworden en is niet meer weg te denken in een gezond lijf stijl.

 

Hier nog de voordelen van Matcha thee:

  • Veel meer antioxidanten dan groene thee – antioxidanten beschermen ons tegen levensbedreigende ziekten. Ik noem antioxidanten de leger van onze lichaam 😉
  • Verbetert rust – Al meer als duizenden jaren drinken de Japanse Zen boeddhistische monniken Matcha Thee als middel, om te ontspannen en te mediteren, maar kunnen ze toch alert blijven.
  • Verhoogt geheugen en concentratie – de bladeren van Matcha bevatten het aminozuur L-Theanine, welke de productie van dopamine en serotonine stimuleren. Deze zorgen voor een betere stemming, verbeteren je geheugen en bevorderen je concentratie.
  • Verbrandt calorieën – Matcha groene thee verhoogt het metabolisme, wat bijdraagt tot sneller gewichtsverlies zonder negatieve bijwerkingen.
  • Ontgift het lichaam – tijdens de laatste 3 weken voor de oogst worden de matcha planten afgedekt van zonlicht. Dit zorgt voor een enorme toename in de chlorofylproductie, welke ervoor zorgen, dat matcha thee een krachtig detoxmiddel is.
  • Versterkt het immuunsysteem – een kopje matcha thee bevat aanzienlijke hoeveelheden calcium, kalium, vitamine A en vitamine C, ijzer en eiwitten.

 

Schreibe einen Kommentar