Enzyme

Enzym is een eiwit, dat als een katalysator werkt bij een bepaalde chemische reactie in of buiten een cel. Bijna alle enzymen zijn eiwitten die fungeren bij biochemische reacties van ons lichaam als katalysatoren. Enzymen hebben veel verschillende functies. Van de spijsvertering door middel van metabole processen, om de vertaling van genetische informatie in eiwitten enzymen betrokken zijn als biokatalysatoren. Enzymen bestaan ​​uit eiwitketens. Er wordt onderscheid gemaakt tussen eenvoudige enzymen met slechts één eiwitketen en enzymen, die bestaan ​​uit verschillende verwante eiwitketens. Deze eiwitketens worden gevouwen kenmerkend elke enzymklasse. Enzymen zijn vaak multifunctioneel. Zo nemen enkelvoudige ezyme vaak meerdere taken in het lichaam over. Vaak, omvatten zich meerdere enzymen in een grote complex samen. Binnen deze complex kunnen de afzonderlijke enzymen zich ondeelbaar afwisselen en elkaar reguleren.

De belangrijkste enzymen in het menselijk lichaam

Er zijn talloze enzymen in ons lichaam. Waarschijnlijk de meest fundamentele taak wordt afgehandeld door de spijsverteringsenzymen. Hun zijn er verantwoordelijk, dat de ingenomen voedsel in kleine bouwstenen zoals aminozuren, in vetzuren  en suiker moleculen gebroken worden. Deze bouwstenen worden via de slijmvliezen in de bloed opgenomen en met de stofwisseling  gebruikt of opgeslagen .

Er zijn vijf grote groepen van spijsverteringsenzymen:

  • Peptidasen delen eiwitten en peptiden in aminozuren.
  • Glycosidasen bouwen op lange suikerketens zoals zetmeel of glycogeen uit tot eenvoudige suikermoleculen.
  • Lipasen zijn gevormd in de alvleesklier en splitsen vetten in vetzuren en glycerol.
  • Nucleases breken nucleïnezuren.
  • Lactase splitst lactose tot galactose en glucose.

Enzymen zijn niet alleen in het lichaam te vinden, maar komen zij ook voor in de voeding. Belangrijk enzymen ,die het lichaam niet zelf kan aanmaken, moeten via de voeding opgenomen worden. Om de enzymen via de voeding op te nemen, moet er wel opgelet worden, dat de voedingsmiddelen vers en rauw zijn. Enzymen kunnen opgenomen worden door fruit, rauwe groenten, salades en noten . Vooral bananen , kiwi, ananas, papaya, vijgen en peren onderscheiden zich door hun hoge gehalte aan enzymen. Enzym rijke groenten zijn onder andere broccoli, komkommers , tomaten en courgette.

Schreibe einen Kommentar