Bataat

 Wij kennen de bataat ook als: de zoete aardappel. De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol welke een licht zoete smaak heeft. Ze komt oorspronkelijk uit Latijns-Amerika en behoord daarom ook niet de familie van de Nederlandse aardappel.  

De bataat kwam eind de 15de eeuw eerst op de schepen door zeemannen rond Cristoph Columbus naar Europa. Botaniker zijn helaas niet helemaal zeker of de oorsprong  van de bataat werkelijk Zuid-Amerika is. Ze zijn heel geliefd in de USA als bijlage  tijdens Thanksgiving. Geteeld wordt de zoete aardappel in Italië, Spanje, Portugal. De grootste producent is China.

Veel mensen zien in aardappelen de boosdoener bij ons voedingspatroon. Natuurlijk zijn aardappelen voor een dieet en ook vooral voor patiënten met Diabetes Type B niet raadzaam, maar zijn ze ook een goede koolhydraat leveranciers voor mensen met een hoog calorie verbruik. Maar de bataat is een goede alternatief voor de aardappel en ook goed te vervangen in de keuken door de oorspronkelijke Nederlandse aardappel.

Bataat heb je in meerdere kleuren. Ze zijn te vinden in wit, paars en oranje. De meestvoorkomende variant is de oranje gekleurde.  

De bataat bevat veel vezels, en vezels zijn goed voor de darmen. Ze bevorderen de stoelgang en zijn goed voor de darmwand. Vezelen leveren nauwelijks calorieën, maar ze zorgen wel voor een verzadigd gevoel. Hierdoor houdt je langer een verzadigd gevoel.

Zoete aardappelen bevatten heel veel bètacaroteen. Deze heeft de functie als pro-vitamine A. Deze antioxidant ( antioxidanten noem ik het leger/defensie van ons lichaam ) zijn goed voor ons afweersysteem en in de celcommunicatie. De huid wordt beschermt door bètacaroteen en is ook goed voor de gezichtsvermogen.

De bataat bevat veel vitamine B ( vitamine B1, vitamine B6 ) , Vitamine E en vitamine C.

Vitamine B1 is eigenlijk een enzym genoemd thiamine en speelt een rol bij de verbranding van koolhydraten.

Vitamine B6 wordt ook pyridoxine genoemd en speelt een rol bij weerstand, spijsvertering, vorming van rode bloedcellen en werking van de zenuwstelsel, speelt een rol bij de afbraak en opbouw van eiwitten, het immuunsysteem en de stofwisseling. 

Vitamine C wordt ook ascorbinezuur genoemd. ( leest men vaak bij ingrediënten van levensmiddelen ) . Vitamine C is heel belangrijk voor onze weerstand. Ook help Vitamine C bij de opname van Ijzer. Verder is Vitamine C goed voor onze tanden, botten, huid en verzorgd onze huid en de bloedvaten. Ook draagt het aan de energievoorziening bij.

Vitamine E is ook een antioxidant en beschermd de cellen, de celwand, de bloedbaan, de spieren en de weefsel. Ook zorgt Vitamine E  voor de regulieren van de stofwisseling in de cel.

Verder bevatten bataten ook veel mineralen: koper, calcium, kalium, ijzer, mangaan en fosfor. Kalium regelt bijvoorbeeld de bloeddruk en de hartslag en gaat hypertensieve effecten tegen. Koper en ijzer zijn vereist in de productie van rode bloedcellen. Mangaan is een spoorelement dat onderdeel is van een aantal enzymen in het lichaam die betrokken zijn bij de energiestofwisseling.

Voedingswaarde

Zoete aardappel

Hoeveelheid per 100 g
Energie (kcal) 85
Vet 0,1 g
Verzadigd 0 g
Meervoudig onverzadigd 0 g
Enkelvoudig onverzadigd 0 g
Cholesterol 0 mg
Natrium 55 mg
Kalium 337 mg
Koolhydraten 20 g
Voedingsvezels 3 g
Suikers 4,2 g
Eiwitten 1,6 g
Vitamine A 14.187 IU Vitamine C 2,4 mg
Calcium 30 mg IJzer 0,6 mg
Vitamine D 0 IU Vitamine B6 0,2 mg
Vitamine B12 0 µg Magnesium 25 mg

Hoe kan je de bataat eten? Je kan de bataat geschild koken, purperen, met de puree stampot maken, of in koekjes of cake verweken, de internet barst van recept ideeën. Hier een van mijn recepten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *