Vitamine K ( Fylochinon ) ( vetoplosbaar )
Er zijn 4 vormen van Vitamine K, maar K2 is voor de mens van belang ( deze wordt door de voeding binnengehaald en een deel word door de darmflora in het Illeum = kronkeldarm = laatste stuk van de dunne darm en de dikke darm geproduceerd.
Behoefte per dag: Vrouw en Man : 70 microgram per dag
maximaal (UL): niet bekend
(EFSA): Vrouw: 60 microgram per dag en vanaf 51e leftijd: 65 microgram per dag
Man: 70 microgram per dag en vanaf 51 e leeftijd: 80 microgram per dag
Bronnen: groen bladgroente, boerenkool, spinazie, andijvie, raapstelen, allerlei verse kruiden, plantaardige oliën, kiwi, gewelde pruimen, bramen, bosbessen, avocado, noten (cashew), tarwegras sap, volvette kaas, kwark, Natto ( Japans gefermenteerd gerecht ), zuurkool, volkoren granen
Vitamine K te kort: baby’s kunnen Vitamine K te kort komen tijdens de zwangerschap, en ook naar de geboorte. Daarom krijgen baby’s na de geboorte Vitamine K druppels. Ook volwassenen die langdurig antibiotica gebruiken, kunnen een tekort aan Vitamine K aantonen.
Mensen, die naar een hartinfarct met Cumarinederivaten ( bloedverdunner ) behandeld worden, kunnen ook last hebben van een tekort aan Vitamine K.
Dat betekend, dat een te kort, bloedingen kan veroorzaken en de calcium verstofwisseling wordt verstoord, wat de bot opbouw kan verstoren. Op lange termijn kan de bot synthese zo gestoord zijn, dat een osteoporose kan ontstaan.
Vitamine K te veel: een te veel aan Vitamine K komt in de praktijk niet voor
Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.