Vitamine E ( Tocopherol ) ( vetoplosbaar )
Behoefte per dag: Vrouw 11 mg en Man 13 mg
Vitamine E komt voor in verschillende vormen en wordt uitgedrukt in alfa-tocoferol equivalenten ( αTE )
1 TE komt overeen met 1 milligram alfa-tocoferol of
2,5 mg bèta-tocoferol of 10 mg gamma-tocoferol of
100 mg delta-tocoferol
maximaal (UL): 300 mg per dag
(EFSA raad aan per dag): Vrouw 12 mg/dag en Man 14 mg/dag
Bronnen: plantaardige oliën ( verschild wel ! ) tarwekiemolie, margarine, halvarine, eieren, roomboter, noten ( amandelen, hazelnoten, gemengde noten ), zonnebloempitten, pijnboompitten, pinda’s, pindakaas, gekookte groenten, rode paprika, vers fruit, avocado, bramen olijven, volkorenbrood, roggebrood, witte bonen, bruine bonen, sojabonen, tomaten
Vitamine E te kort: afbraak van rode bloedlichaampjes, omdat deze een nijging hebben, om te “exploderen” ( Hemolyse ), omdat de cellulair membraan stabiliteit verstoord wordt. Ook kunnen zenuw-, spier- en levercellen beschadigt raken. Te kort aan Vitamine E kan een bloedarmoede veroorzaken, de immuunafweer remmen en chronische ziekten kunnen ontstaan. Ook is de kans groot, dat tumoren kunnen ontstaan, omdat de afweer van immuuncellen en DNA beschadigt kunnen raken.
Te veel Vitamine E: komt alleen voor bij te hoog gedoseerde supplementen, een te hoog kan ook de werking van Vitamine K bij de bloedstolling remmen, dat kan voorkomen bij mensen met een Vitamine K-te kort en bij mensen, die behandeld worden met bloedverdunners
Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.