Spruiten – Wintergroente

Spruiten

 Spruiten zijn niet ieder mans smaak, en ik geef het ook toe. Ik moest ook aan de smaak wennen, omdat deze kleine kooltje toen nog niet bekend was in de Turkse keuken, waarmee ik ben opgegroeid. Inmiddels is deze mini wonder kooltje in heel veel landen bekend onder de naam Brusselse Kool. Het is nogal onduidelijk, waar de Spruit vandaan komt. Maar het blijkt, dat de oorsprong uit de omgeving van Brussel stamt.

Nou ja, in der daad is de smaak van spruiten best wel wennen.Ik bereid spruitjes ieder keer anders, om mijn liefde ervoor te ontdekken 🙂 🙂 🙂 Nou, deze kooltje wordt zeker never mijn favoriete groente, maar ik zal het never nooit uit mijn keuken verbannen, want spruitjes zijn heeeeeeeel erg gezond ! ! !

Spruiten bevatten boordevol vitamine C,  meer als sinaasappelen. Verder bevat het vitamine A ( Beta-Caroteen ), B1, B2, B3, B6, B11, Vitamine E en K. Ook bevatten spruiten aantal mineralen ( Kalium, ijzer, fosfor, mangaan, magnesium en calcium ) . Deze mini kool is een goede antioxidant met een detoxende ( reinigende ) werking. Op internet heb ik op aantal websites gelezen, dat een van de geneeskracht van dit mini kooltje, de risico op kanker verlagen. 

Nou een kook tipje van mij: kook de spruit niet tot snottebel 🙂 🙂 kook het maximaal 8-10 minuten in zout water beetgaar, om de maximale geneeskracht ervan uit te halen en ook, om alle vitaminen te behouden.Tien minuten is meer dan genoeg bij verschillende voorbereidingen. Daarna beginnen de spruitjes zwavel los te laten, en dat veroorzaakt die weeïge geur in de keuken. Gekookt en met een lekker room- of kaas saus naar eigen smaak, kan men deze superfood heerlijk met aardappelen nuttigen. Spruiten kan jij koken, bakken, roerbakken, stamppotten, of als soep bereiden. Heb jij inspiratie nodig??? Dan kijk graag hier naar ideeën van mij

Schreibe einen Kommentar