MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER
MIJN EIGEN BOEK IS NU TE KOOP! LEES MEER

Schorseneer

Groente
Gepubliceerd op door Nora Ergüven
main-image
Wie kent deze niet :-) :-) :-)  Deze groente is een van de “vergeten” groenten en is een winter groente. De oorsprong van deze groente komt uit Spanje en Italië. Schorseneren bevatten veel thiamine of vitamine B1. Verder zit er veel foliumzuur of vitamine B11, vitamine B9. Daarnaast blijkt er 6% van de ADH aan vitamine C in te zitten. Er zitten ook in deze groente: ijzer, kalium, fosfor, koper en calcium.   Schorseneer bij suikerziekte Omdat er inuline in schorseneren zit, is het een groente, die geschikt is voor mensen met suikerziekte of diabetes mellitus. Deze vezel houdt suikers langer vast, waardoor suiker gelijkmatiger aan het bloed worden afgegeven. Hierdoor zal de bloedsuikerspiegel minder pieken en dalen vertonen. Bij ijzertekort en bloedarmoede Omdat er veel mineralen, met name ijzer in schorseneren zit, kun je deze groente juist eten, om vermoeidheid, bloedarmoede en mineralen tekort in het algemeen te voorkomen. De insuline stimuleert nog eens extra, om mineralen op te nemen uit voedsel. Als je het eten van schorseneren combineert met andere ijzerhoudende producten zoals peterselie, is het moeilijk om een ijzertekort op te lopen. Verder zit er het mineraal koper in de grote schorseneer. Dat is een belangrijk mineraal, dat onder andere voorkomt dat je vroegtijdig grijs wordt. Goed voor de spijsvertering Thiamine is goed voor het zenuwstelsel en de spieren. Ook helpt het mee enzymen te produceren, die proteïnen kunnen afbreken tot voor het lichaam bruikbare stoffen. Thiamine helpt mee aan de productie van maagzuur. Bovendien kan het hoge inuline gehalte de spijsvertering stimuleren.  Goed voor de botten en spieren  Kalium is goed voor de spieren en de botten. Het hart is een grote spier, dus ook het hart is gebaat bij het nuttigen van voldoende kalium. Voor de botten is niet alleen calcium nodig maar werkt calcium samen met andere mineralen zoals kalium, magnesium en fosfor.  ( Bron: Mens en gezondheid ) De voedingswaarde van 100 gram verse schorseneer is:
Energetische waarde 289 kJ/69 kcal
Koolhydraten 12,5 gram
Eiwit 1,5 gram
Vet 0,5 gram
Vitamine C 5 mg
Vitamine B1 0,05 mg
Vitamine B2 0,02 mg
Kalium 400 mg
Calcium 60 mg
IJzer 1,5 mg
Over de auteur

Hallo! Ik ben
Nora Ergüven

Ik leef sinds 2015 veganistisch en ben sinds 2022 afgestudeerd als voedingscoach in de voedingsleer (met de specialisatie in veganistische voeding). Ik deel graag mijn recepten over gezond vegan eten.

Meer encyclopedieen