Sarma-Gevulde Druivenblaadjes

Sarma is een Turkse specialiteit, en Sarma heet letterlijk vertaald: gewikkeld of opgerold ๐Ÿ™‚ Dit is een Turkse recept. De lekkernij bestaat uit een speciaal toebereid vulling , dat wordt opgerold in druivenbladeren en sinds ik een kind was, is dit mijn lieveling recept. Als mijn moeder vraagde, wat lust jij voor vanavond? was mijn antwoord meteen: Sarma ๐Ÿ™‚ nou ja, helaas kreeg ik het ook niet meteen, omdat dit recept wel iets meer tijd nodig heeft en niet zo makkelijk te maken is. Uit deze redenen is  Sarma een delicatesse in de Turkse keuken, deze wordt meestaal met feestdagen of aan bijzonderen en speciale dagen serveert. Natuurlijk is ook Sarma kant en klaar te koop in blikken, maar nooit smaakt die zo, als thuis zelf gemaakt. Maar vooral is de heerlijk vegan en glutenvrij met rijst gevuld ๐Ÿ™‚ Dit gerecht kan zowel warm als hoofdgerecht met knoflook yoghurt gegeten worden of als koude voorgerecht. Dus als ik deze maak, dan maak ik er iets meer van, om de volgende dag ervan te kunnen genieten ๐Ÿ˜‰

 

Ingrediรซnten

  • 1 pakje Druivenbladeren ( te koop in elke Turkse toko )

Rijstvulling:

  • 30 ml Olijfolie
  • 2 – 3  Rode Uien ( ca. 200 g )
  • 35 g Blad Peterselie
  • 30 g Pijnboompitten
  • 400 g Rijst ( ik neme altijd Basmati Rijst )
  • 4 g Gedroogd Munt ( te koop in elke Turkse toko )
  • 30 g Krenten
  • 6 g Kaneel
  • 2 g Zwarte Peper
  • 3 – 4 g Zout ( normaal voeg ik aan gerechten minder zout toe, maar dit gerecht hoort zo, omdat dit ook voor meerder porties zijn )
  • 200 ml warm Water

Toebereiding in de Pan:

  •  warm water
  • goede scheut Olijfolie ca. 30 ml
  • goede scheut Citroensap ca. 4 EL

BEREIDING

Doe de druivenbladeren in warm water, omdat deze met zout worden verpakt voor de houdbaarheid. Was deze goed af en laat goed uitlekken.

Snij de uien in heel fijne kleine blokjes. Hak de peterselie heel fijn. Verwarm een grote pan met de olijfolie en fruit de ui hierin. Als de ui begint glazig te worden, voeg de rest van de ingrediรซnten toe en roerbak kort alles mee. Voeg de 200 ml warm water ertoe, laat even opkoken. Doe de deksel op de pan en laat de rijst mengsel even op een laag vuurtje kort garen, tot de hele vocht is opgenomen. De rijst blijft aardig rauw, dit moet ook zo zijn, omdat de rijst gaar wordt, als de bladeren ermee gevuld zijn en gekookt worden. Laat de rijst mengsel afkoelen. Er zijn 2 manieren, hoe jij de bladen kan vullen. 1. op een plank of 2. op jouw hand, deze is echt moeilijk, die leer jij van thuis uit als jong meisje tijdens het toekijken en oefenen met je moeder ๐Ÿ˜‰ Dus leg ik natuurlijk de 1 de variant op een plank stapje bij stapje ๐Ÿ˜‰ uit, maar hier even nog een filmpje, hoe snel ๐Ÿ™‚ het per hand kan ๐Ÿ˜€

https://youtu.be/urMM222oseU

Neem nu een druivenblad, verwijder de stengel en leg het op het plank of op de hand ๐Ÿ™‚

                                       

Leg in het midden iets van de rijstmengsel

                                      

Sla de bovenkanten van de blad op de vulling

                                    

Sla nu de zijkanten van de blad in de midden

en rol nu voorzichtig de blad naar jou toe. De blad moet wel iets strak gerold worden, daarmee deze tijdens het koken niet weer open rolt.

                                          

et voilร  , zo ziet die dan uit. Nu doe jij deze handeling blaadje voor blaadje, tot alle rijstmengsel op is. Leg 2 – 3 druiven bladen in een grote pan en leg de gevulde druivenbladen strak naast elkaar.

 

Op deze manier kunnen deze tijdens de koken niet opengaan. Dat is natuurlijk heel belangrijk. Giet nu voorzichtig het warme water over de bladen, tot deze onder water zijn. Giet er een scheutje citroensap en olijfolie er overheen. Nu zet jij op de druivenbladen een bord en zet nog een kom met water gevuld erop,  om iets gewicht te creรซren, om de bladen beneden te houden tijdens het koken.

Zet een deksel op de pan, laat de water een keer opkoken en laat nu de druivenbladen op een laag vuurtje 30 – 40 minuten langzaam pruttelen. Als de kook tijd erover is, verwijder jij voorzichtig de kom met de water erin en de bord, voorzichtig!!!!! omdat de kom met de water erin en de board ook heel heet is geworden tijdens de koken. Nu kan jij voorzichtig de gevulde druivenbladen op een bord mooi opmaken. Eet jij deze warm, dan dien op met iets Soja-yoghurt ( incl. knoflook ) als bijlage. Eet jij deze koud, maak de board mooi op met een paar schijfjes citroen, omdat de druivenbladen het lekkerst zijn, met een scheutje citroensap ๐Ÿ˜‰

De Voedingswaarde voor het recept is helaas moeilijk weer te geven, omdat ik nooit weet hoeveel porties er van eruit komen. Ik schat hier bij deze waren het rond 70 – 75 druivenbladen. De druivenblaadjes kunnen groot of klein zijn, elke blaadje is anders groot en hierdoor ook met minder of meer vulling. Dus ik bereken maar de rijst vulling en schat zelf, hoeveel jij ervan heb gegeten….

Voedingswaarde voor de rijst vulling: 1504 C, 174.5 g KH, 20.8 g E, 77.8 g Vet en 16.6 g Vezel

Voedingswaarde voor 100 g druivenbladen: 93 C, 17 g KH, 6 g E en 2 g Vet

Nu kan jij zelf inschatten hoeveel porties jij ervan eet.. Of jij die zoooooo lekker vind, dat jij meteen 1/4 van de portie eet, of maar een paar…. ๐Ÿ™‚

Maar zoude dit een te veel werk zijn, kan jij natuurlijk ook kool bladen nemen en deze vullen. Hier een iets makkelijker variant met palm kool / zwarte kool 

Schreibe einen Kommentar