Rabarber

 Rabarber staat al meer dan 5000 jaar bij de mens in de belangstelling, in het begin echter alleen als geneesmiddel. De Chinezen hebben dit gewas, uit de Aziatische steppen, als eerste in de cultuur gebracht. Rabarber wordt pas sinds de 17e eeuw gegeten. Daarvoor werden de wortels alleen gebruikt als purgeermiddel. Een purgeermiddel is een middel dat het lichaam zuivert en reinigt, onder andere doordat het de ontlasting bevordert. 

De uitleg op de Duitse wikipedia-site: Rabarber stamt uit de Himalaya en werd al vanaf de 16e eeuw verbouwd in Rusland. Vanuit Rusland is rabarber langzaam verspreid naar Duitsland, Frankrijk en Nederland en zo in Engeland terecht gekomen. 

Rabarber is GEEN fruit, Rabarber is gewoon een GROENTE !!! Het wordt meest zoet als compote gegeten, of in taarten of toetjes, of als marmelade verwerkt. Hierdoor denkt men vaak dat dit gewas een fruitsoort is, maar het is toch echt een groentesoort.

Rabarber ligt van april tot augustus in de schappen. Het is dus nu de optimale tijd, om de goede eigenschappen van deze groente te koesteren. Want rabarber  heeft veel goede gezondheidsvoordelen….Rabarber werkt laxerend en is goed tegen constipatie en is goed bij verstopping. 

Rabarber bevat veel vitamines, zoals Vitamin A, B1, B2, B3 ook bekend als Niacin, Vitamin C en K.

Verder bevat deze super food heel veel mineralen, net als Calcium, Kalium, Ijzer, Magnesium en Phosfor. 

Ook is Rabarber een hele vezelrijk groente, maar ook een super calorieën arm gewas.

In een Chinees wetenschappelijk onderzoek blijkt dat rabarber over ontstekingsremmende stoffen beschikt. Amoe-emodine is de belangrijkste ontstekingsremmende stof. In de Chinese traditionele geneeskunde is rabarber al sinds jaar en dag een natuurmedicijn. De werking van dit medicijn wordt in het wetenschappelijk onderzoek bevestigd. De productie van macrofagen, stoffen die een belangrijke rol in ons immuunsysteem spelen, wordt bevorderd en kanker veroorzakende stoffen worden verminderd in aantal door rabarber. Daarom werkt rabarber preventief tegen kanker, zo concluderen de onderzoekers.

Verder zijn er op internet op diverse pagina’s nog andere goede eigenschappen te vinden…..Hier zijn ze dan….

  • Anorexia,
  • Zwakke maag, slechte spijsvertering, opgeblazen gevoel,
  • Hepatitis, geelzucht,
  • Herstellende personen,
  • Bloedarmoede
  • Ontstekingen en infecties van de mondholte,
  • Tandvleesontsteking,
  • Mondslijmvliesontsteking,
  • Aften, orale candida infectie of spruw,
  • Irritaties van het mondslijmvlies door tandprothese,
  • Tandpijn bij doorkomen van tanden van kinderen,
  • Zweren.

    Voedingswaardetabel van rabarber per 100 gram:
    Per 100 g / ml Rabarber ADH*
    kcal 14 0,70%
    Kj 62 0,74%
    Water (g) 94,4 4,72%
    Eiwit (g) 0,5 0,89%
    Koolhydraten (g) 2 0,77%
    Suiker (g) 1,7
    Vet (g) 0,1 0,14%
    Verzadigd (g)
    E.O.V. (g)
    M.O.V. (g)
    Omega 6 (g)
    Omega 3 (g)
    Cholesterol (mg)
    Vezels (g) 2 5,71%
    A (mg) 0,01 1,11%
    B1 (mg) 0,05 4,55%
    B2 (mg) 0,02 1,33%
    B3 (mg) 0,1 0,63%
    B5 (mg) 0,08 1,60%
    B6 (mg) 0,03 2,00%
    B11 / Foliumzuur  (ug) 5 1,67%
    B12 (ug)
    C (mg) 10 13,33%
    D (ug)
    E (mg) 0,2 2,00%
    Vitamine K (ug) 29,3 24,42%
    Natrium (mg) 5 0,50%
    Kalium (mg) 300 8,57%
    Calcium (mg) 40 4,00%
    Fosfor (mg) 30 3,75%
    IJzer (mg) 0,5 6,25%
    Jodium (ug) 1 0,67%
    Magnesium (mg) 15 5,00%
    Koper (mg) 0,06 6,67%
    Selenium (ug) 1,1 2,00%
    Zink (mg) 0,1 0,67%

    Bron: Nevo, USDA, Pubmed, CNF
    * Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

 

Schreibe einen Kommentar