Mini Fitness-Feest-Stollen

En deze versie is helemaal voor fitness guru’s, die op hun voeding opletten en toch willen genieten 🙂 🙂 🙂 

Met de voorpret voor Kerst begint in Duitsland het bakken van special Kerstgebak. Ik vind, dat een Feest Stol bij de Kerst ontbijt niet mag ontbreken. Naar lang oefenen en verschillende recepten uit te proberen, is het mijn eindelijk gelukt, een nieuwe Fitness-versie ervan te maken. No Guilty feelings met Kerst sowieso, maar bij all de koekjes en lekkernijen mag het ook eens bewust gegeten worden toch 🙂

De echte oorspronkelijke recept wordt natuurlijk met boter en heel veel suiker gemaakt. Ik heb deze recept aangepast en compleet plantaardig en glutenvrij en met low cara-high protein gemaakt. Natuurlijk smaakt het niet precies zo, hoe het hoort, maar het komt 98 % aan de buurt van de enige echte Kerststol.

INGREDIËNTEN

ca. 12 – 13 stuk ( 1 bakblik ) :

  • 150 g gedroogd Fruit Mix of gedroogd Fruit naar smaak
  • 35 ml Rum + 50 ml Water
  • 200 ml Ongezoet Soja Melk
  • 7 g droge Gist
  • 20 g Erythritol
  • 100 g glutenvrij Meel ( mix van Schär ) 
  • 150 g Protein Poeder met Smaak ( ik naam met Applestudel Flavour, omdat ik appels passend bij Kerst vind 🙂 )
  • 7 g Speculaas Kruiden
  • 100 g Erythritol
  • 100 g plantaardige Boter ( bijvoorbeeld van Jumbo WAJANG of uit de natuurwinkel ALSAN )
  • 4 g Psylliumvezels
  • 20 g gesmolten Kokosolie of plantaardige boter
  • 20 g Poeder Xuker ( ik bestel mijn poedersuiker op internet, omdat die geen suikers bevat ) of Stevia suiker

BEREIDING

Doe de fruit in een kom en laat minimum 2 uur in Rum + 50 ml water wellen. En zet opzij.

Naar 2 uur kan jij de fruitmix laten uitlekken en met de deeg beginnen.

Verwarm de sojamelk in een glas in de magnetron op of in een pan en los de gist en 20 g erythritol erin op en zet opzij. Zo mee wordt de gist geactiveerd.

Vermeng in een grote kom de meel, de protein poeder, de erythritol, de speculaas kruiden, zout goed door elkaar. Voeg nu de geactiveerde gist-melk en boter erbij en kneed deze tot een glad deeg. 

Voeg als laats de rum-fruit erbij en kneed het geheel tot een smeuïg glad deeg.

Bekleed een bakblik met bakpapier. Vorm nu uit de deeg mini stollen in de maat van je handpalm en zet deze op de bakblik. Als alles deeg op is, zet de bakblik voor 2 uur aan een warm plek, waar de deeg kan opstijven.

Verwarm de bakoven op 200 g ( Boven en Beneden – GEEN Hetelucht !!! ) Zet nu de bakblik in de bakoven en laat de mini stollen 15 minuten goud bruin bakken. Als de 15 minuten over zijn, haal de bakblik uit de oven en besmeer de stollen meteen met de gesmolten kokosolie en strooi er poeder xucker of gewone poedersuiker erop. En klaar zijn de mini fitness stollen.

Als ze goed afgekoeld zijn, kan jij deze in dichte metalen dozen bewaren. Maar bij ons thuis halen de stollen net de kerst ontbijt 🙂 🙂 🙂

EET SMAKELIJK!!! 

Voedingswaarde voor het hele recept : 2267 C, 320.3 g KH, 138.7 g E, 107,7 g Vet en 22.7 g Vezel

Voedingswaarde voor 1 Mini fitness feest stol ( 60 g ): 182 C, 24,6 g KH, 10.7 g E, 8.3 g Vet en 1.7 g Vezel

Voedingswaarde van een normale Kerststol van 60 g : 182 C, 33 g KH, 4,8 E, 2.8 g vet en 1,7 vezel

Schreibe einen Kommentar